De Hofvijver gezien vanaf de Korte Vijverberg

De Hofvijver gezien vanaf de Korte Vijverberg

De Hofvijver gezien vanaf de Korte Vijverberg

Dit schilderij met uitzicht op de Hofvijver is een van de bekendste werken van Paulus Constantijn la Fargue. De indrukwekkende regeringsgebouwen van het Binnenhof aan de linkerkant en de patriciërswoningen op het Lange Voorhout aan de rechterkant worden hier prachtig weerspiegeld in het water. Op de voorgrond wandelt een zeer gemengd gezelschap in de ochtendzon op de Korte Vijverberg: van chic uitgedoste dames met waaiers in hun hand en heren met wandelstokken tot een man in toga, een militair en wat werkvolk. Links komt een kostbare en door twee paarden voorgetrokken koets aanrijden met een vermogende jongeman erin.

Lees verder
Het gezicht op de Hofvijver vanaf de Korte Vijverberg is een geliefd onderwerp voor schilders die zich hebben beziggehouden met stadsgezichten. Van de zestiende tot aan de twintigste eeuw hebben veel kunstenaars dit aangezicht in beeld gebracht. La Fargue pastte dit thema minstens vijf keer toe. Deze telg uit een Haags kunstenaarsgezin, ook zijn drie broers en zuster waren schilders, legde zich in eerste instantie toe op het vervaardigen van kamerbehang. Vanaf de jaren 60 van de achttiende eeuw specialiseerde La Fargue zich in het tekenen, etsen en schilderen van stads- en dorpsgezichten en later ook van actuele gebeurtenissen, landschappen, portretten en genretaferelen. Aanvankelijk bleven zijn topografische werken beperkt tot stadsgezichten van Den Haag en Rotterdam, maar vanaf de jaren 70 schetste hij ook in de omgeving van onder andere Delft, Leiden, Katwijk, Haarlem en Amsterdam.

De Hofvijver.jpg
Paulus Constantijn la Fargue, De Hofvijver gezien vanaf de Korte Vijverberg, 1762

Specificaties

  • Vervaardiger: Paulus Constantijn la Fargue
  • Datering: 1762
  • Objectnummer:  1902-0001-SCH
  • Materialen:  hout, doek, olieverf
  • Afmetingen: 114 x 145 cm

Literatuur

  • Charles Dumas, Haagse stadsgeszichten 1550-1800. Topografische schilderijen van het Haags Historisch Museum (Zwolle 1991)  430-436.
Tickets