Het onvoorstelbare leven van Alexine Tinne - de podcast
Reisgenoten en foto van Alexine Tinne te Algiers, collectie Nationaal Archief

Het onvoorstelbare leven van Alexine Tinne - de podcast

Beluister hier de driedelige podcast over het onvoorstelbare leven van Alexine Tinne.

Alexine Tinne was een Haagse dame die genoot van het luxe leven in Den Haag, reizen maakte door het Midden-Oosten en Afrika, en de eerste vrouwelijke fotograaf van Nederland werd.

Je kunt de afleveringen ook beluisteren op Spotify en op Apple Podcasts.

Aflevering 1: de wieg.

In 1835 werd ze geboren: Alexandrine Tinne. Ze was nieuwsgierig, eigenwijs en stoer en groeide op aan het Lange Voorhout in Den Haag. Statiger dan daar kon je haast niet wonen. Alexine genoot van het luxe Haagse leven: feesten en partijen, lekker eten, prachtige kostuums. In deel 1 van dit drieluik nemen we je mee naar de plek van Alexines wieg: 19e-eeuws Den Haag.

Aflevering 2: de koffers.

Grote delen van haar kinderjaren reisde Alexine met haar ouders door Europa. Om steden te bekijken, vrienden te bezoeken en uit te rusten in kuuroorden. Maar op den duur werden hun reizen avontuurlijker. In deel 2 van dit drieluik reis je mee met de Tinnes naar Afrika en het Midden-Oosten.

Aflevering 3: de camera.

Alexine Tinne was niet alleen een pionier in Afrika, maar ook pionier op het gebied van fotografie. In de tijd dat Alexine opgroeide in Den Haag en door Afrika reisde, stond de fotografie nog in de kinderschoenen. Maar Alexine wist er wel raad mee. In het laatste deel van dit drieluik hoor je hoe ze ging experimenteren met de camera.

Tickets