Rampjaar
Terugblik

Rampjaar

  • Wanneer 02 jul 2022 t/m 13 nov 2022 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Voeg gebeurtenis toe aan agenda iCal
Een vijandelijke invasie, overal paniek, een gruwelijke moordpartij. Het jaar 1672 was een rampjaar voor Nederland. Hoe kijken we daar 350 jaar later tegenaan?

Het 'rampjaar' geldt nog altijd als een trauma in de Nederlandse geschiedenis, een jaar waarin alles anders werd. Geldt dat ook voor andere rampjaren, zoals 2020 - het jaar dat een virus de samenleving overviel en lamlegde? Na de shock en de solidariteit ontstond al snel verdeeldheid en polemiek. En de volgende ramp dient zich al weer aan!

In 1672 staat de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden aan de rand van de afgrond. Het land wordt aangevallen door Frankrijk, Engeland en twee Duitse staten. Emoties lopen hoog op, complottheorieën en fake news vinden gretig aftrek, zondebokken worden snel gevonden.

Wil je het Rampjaar van dag tot dag meemaken? Volg dan @johandewitt1672, zijn fans en zijn vijanden op Twitter

Het Haags Historisch Museum presenteert een tentoonstelling over dit Rampjaar. Hoofdrolspelers en gebeurtenissen passeren de revue, met als wrang dieptepunt de moord op de gebroeders De Witt. Is 1672 een uniek jaar, of reageren we nog steeds hetzelfde op rampspoed? In de tentoonstelling wordt een vergelijking met crisisjaar 2020 gemaakt, het jaar waarin corona opduikt. Een vergelijking die op zijn minst opmerkelijke parallellen oplevert. En wat zegt dit over de manier waarop wij omgaan met toekomstige rampen en crises?

Pieter Frits circa 1672.jpg

Rampjaar, te zien van 2 juli t/m 13 november 2022
Gratis instaprondleidingen elke zaterdag. Verzamelen in de entreehal om 14.00 uur. Deze rondleiding duurt circa 60 minuten.

Meer weten over het Rampjaar?
Zien waar de gebeurtenissen in Den Haag hebben afgespeeld? Loop mee met een stadswandeling.

Tickets