50 jaar Surinaamse onafhankelijkheid: terugblikken en vooruitkijken
Verwacht

50 jaar Surinaamse onafhankelijkheid: terugblikken en vooruitkijken

  • Wanneer 26 jul 2025 t/m 30 aug 2025 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Voeg gebeurtenis toe aan agenda iCal
Met de herdenking van 50 jaar onafhankelijkheid markeert 2025 een historisch moment in de geschiedenis van Nederland en Suriname. Op 9 november opent in het Museon-Omniversum een tentoonstelling over 50 jaar Surinaamse onafhankelijkheid. Voorafgaand hieraan twee lezingen.

Het Haags Historisch Museum en  het Museon-Omniversum organiseren een aantal lezingen ter gelegenheid van 50 jaar onafhankelijkheid van Suriname. Samen met het Netwerk Erfgoed Haagse Migranten is het volgende programma tot stand gekomen:

26 juli
Geschiedenis van de Afro-Surinamers 1863-1963
Chan Choenni

In zijn boek Geschiedenis van de Afro-Surinamers 1863-1963 gaat Chan Choenni na hoe het Afro-Surinamers is vergaan in de eeuw na de afschaffing van de slavernij in 1863. Hij schetst een levendig beeld van deze periode op basis van uitgebreid historisch onderzoek. Choenni verklaart de integratie van de vrijverklaarde slaafgemaakten en hun nakomelingen in Suriname vanuit de doorwerking van de wrede slavernij in Suriname.

Chan-Choenni-762x675.jpg

Prof. dr. Chandersen E.S. Choenni (Paramaribo, 1953) werd geboren in Suriname. Hij studeerde Politicologie en Wetenschapsfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 1995 op onderzoek naar de integratie van Surinaamse mannen in de Nederlandse krijgsmacht. Hij was beleidsambtenaar Integratiebeleid bij verschillende ministeries. Van 2010 – 2016 was hij bijzonder hoogleraar Hindostaanse migratie bij de Vrije Universiteit van Amsterdam. Chan Choenni publiceerde diverse boeken en vele artikelen over de geschiedenis van de Hindostanen en over de verschillende bevolkingsgroepen van Suriname.

Tickets via deze link

Praktische informatie

Datum: zaterdag 26 juli
Lezing: 14:30-15.30 uur (inloop vanaf 14:00 uur)
Borrel: 15:30 – 16:30 uur (aansluitend op lezing)
Locatie: Museon-Omniversum, Stadhouderslaan 37, 2517 HV Den Haag
Kosten: € 5,-  Een entreekaartje voor het Museon-Omniversum is niet nodig.

Kwakoe.jpg

30 augustus
Oog in oog met Paramaribo: verhalen over het herinneringserfgoed
Eric Kastelein

Het keti koti beeld Kwakoe, de Wilhelminaboom, het standbeeld van Janey Tetary, het monument voor J.F, Waakhuyzen: een paar voorbeelden van 118 gedenktekens in Paramaribo. Eric Kastelein verzamelde de vaak vergeten verhalen achter dit herinneringserfgoed, verteld vanuit de tijd waarin ze speelden. Historische krantenberichten vormden het materiaal voor deze verhalen over personen en gebeurtenissen. Door uitgebreid archiefonderzoek in Suriname en Nederland herontdekte Kastelein veel verloren gewaande geschiedenissen.

Eric Kastelein.jpg

Eric Kastelein (1954) is historicus en werkte jarenlang als marketingmanager in het bedrijfsleven. Vanaf 2010 bezoekt hij jaarlijks Suriname. Hij schrijft regelmatig voor de Surinaamse media Parbode en de krant de Ware Tijd.

Tickets via deze link

Praktische informatie

Datum: zaterdag 30 augustus
Lezing: 14:30-15.30 uur (inloop vanaf 14:00 uur)
Borrel: 15:30 – 16:30 uur (aansluitend op lezing)
Locatie: Museon-Omniversum, Stadhouderslaan 37, 2517 HV Den Haag
Kosten: € 5,-  Een entreekaartje voor het Museon-Omniversum is niet nodig.

Netwerk Erfgoed Haagse Migranten

Het Netwerk Erfgoed Haags Migranten is in 2011 door het Haags Historisch Museum opgericht en is partner bij het ontwikkelen van tentoonstellingen en publieksprogramma’s. Het netwerk heeft inmiddels ruim 50 leden. Hierbij horen enkele overheidsinstellingen als het Haags Gemeentearchief en de Bibliotheek Den Haag, maar het overgrote deel zijn migrantenorganisaties, zoals de Stichting Dutch Caribbean Book Club, Stichting Eekta, Stichting Afimo, Stichting Herdenking Javaanse Migratie, Stichting Turkse Kunst en Cultuur, Stichting Tong Tong en Stichting Chinees Maanfeestfestival.