Stadswandelingen

Stadswandelingen

Breng de geschiedenis tot leven met deze stadswandelingen voor scholieren langs beroemde historische plekken in Den Haag.

Wandeling Hofvijver

Wat eens begon als een kasteel aan een duinmeer, groeide uit tot het centrum van de macht. Nu het Binnenhof wordt verbouwd neemt het Haags Historisch Museum de klas mee voor een wandeling langs deze Hofvijver. Waarom kreeg Johan van Oldenbarnevelt hier een standbeeld? En wat doet de Eerste Kamer precies? Tijdens deze wandeling ontdekken de leerlingen alles over de geschiedenis van het Binnenhof aan de hand van foto’s van het Binnenhof en standbeelden en gebouwen rond de Hofvijver.

Praktische informatie:
Geschikt voor: klas 1 t/m 6
Kosten: € 4,- per leerling*
Duur: 60 minuten per wandeling
Boeken via: educatie@haagshistorischmuseum.nl of 070-312 30 65.

Wandeling 'Haagse Sjiek'

Den Haag wordt ook wel 'de stad van zand en veen' genoemd: rijke mensen woonden op het zand, arme mensen op het veen. Tijdens deze rondleiding bezoeken de leerlingen typische plaatsen van de 'Haagse Sjiek', zoals het Paleis Kneuterdijk. Deze plaatsen vertellen niet alleen het verhaal van de steenrijke Hagenaren die hier woonden en werkten. Niet zelden waren deze Hagenaren zo rijk geworden door aandelen in de slavernij. En veel arme mensen werkten voor de Haagse Sjiek. Ook hun verhalen worden tijdens deze rondleiding verteld.

Praktische informatie:
Geschikt voor: klas 1 t/m 6
Kosten: € 4,- per leerling*
Duur: 60 minuten per wandeling
Boeken via: educatie@haagshistorischmuseum.nl of 070-312 30 65.

Wandelingen over WOII op eigen gelegenheid

Speciaal voor het voortgezet onderwijs ontwikkelde het Haags Historisch Museum vier wandelingen over de Tweede Wereldoorlog door vier Haagse buurten. De wandelingen maak je op eigen gelegenheid met de klas en duren ongeveer 2 uur per wandeling. Download hieronder gratis de wandelingen:

Bomen- en Bloemenbuurt (startpunt: Fahrenheitstraat 70)

Duindorp (startpunt: Tesselsestraat)

Joodse buurt (startpunt: Paviljoensgracht 20-24)

Landgoed Clingendael (startpunt: Laan van Clingendael)


Als docent kun je de antwoorden van de vragen gratis opvragen via educatie@haagshistorischmuseum.nl.

* TIP 1: omdat de wandelingen veel tekst bevatten, raden wij aan de wandeling vooraf in de klas door te nemen.

* TIP 2: trek goede schoenen aan! De route door Duindorp is alleen geschikt voor mensen die goed ter been zijn; een groot deel van de route gaat via zand(paden) door de duinen.

Tickets