Sierkussen waarop de sleutels van de stad Den Haag aan keizer Napoleon zijn aangeboden

Sierkussen waarop de sleutels van de stad Den Haag aan keizer Napoleon zijn aangeboden

Let op: Dit topstuk is momenteel niet in het museum te zien.

Sierkussen waarop de sleutels van de stad Den Haag aan keizer Napoleon zijn aangeboden

In 1811 bracht keizer Napoleon Bonaparte een bezoek aan Den Haag. Nederland was een jaar daarvoor door de keizer geannexeerd en maakte dus onderdeel uit van het Eerste Franse Keizerrijk. Ter ere van het hoge bezoek boden Haagse stadsbestuurders Napoleon de sleutels van de stad aan. Deze ‘symbolische’ sleutels, die in werkelijkheid nergens op pasten, zijn helaas tijdens de Tweede Wereldoorlog zoekgeraakt. Maar gelukkig is er nog wel het kussen waarop die sleutels aan Napoleon werden aangeboden: een fraai versierd, roodfluwelen sierkussen met in het midden een in goud geborduurde N (van Napoleon), met daarboven een keizerskroon. Daarnaast is er nog een ander, vergelijkbaar kussen waarop ‘Fransche verzen’ aan de keizer werden aangeboden.            

Lees verder
Het was een bliksembezoek, want op 25 oktober, een dag na zijn aankomst, vertrok de keizer alweer. Den Haag hield er nog wel iets aan over: Napoleon verleende de stad de status van ‘bonne ville de l’empire’ (goede stad van het keizerrijk). Die status was vooral een eretitel en had in de praktijk niet veel om het lijf. Toch zal deze ‘verheffing’ welkom zijn geweest – Den Haag was per slot van rekening formeel altijd een ‘dorp’ geweest.        

Kussen Napoleon.jpg
Sierkussen waarop de sleutels van de stad Den Haag aan keizer Napoleon zijn aangeboden, ca. 1811

Specificaties

  • Vervaardiger: onbekend
  • Datering: ca. 1811
  • Objectnummer: 0000-0026-OWE
  • Materialen: fluweel, gouddraad
  • Afmetingen: 36,0 x 37,0 cm

Literatuur

  • Albert Andriessen, ‘De “Haagse Bataven” heten de keizer welkom’, Napoleon in Nederland 1, no. 6 (2001), p. 20-23.
  • A.J. Servaas van Rooyen, Catalogus der geschied- en oudheidkundige voorwerpen van het Gemeente-museum van ’s-Gravenhage (Den Haag 1908) 27, cat.nr. 68; 139-140, cat.nr. 383.
Tickets