Portretten van Frederik Hendrik en Amalia van Solms

Portretten van Frederik Hendrik en Amalia van Solms

Let op: Dit topstuk is momenteel niet in het museum te zien.

Portretten van Frederik Hendrik en Amalia van Solms

Zij in sierlijk japon, hij in glinsterend harnas: zo werden stadhouder Frederik Hendrik en zijn vrouw Amalia van Solms in 1634 vereeuwigd. De portretten waren bestemd voor het stadhuis van Den Haag en werden betaald door de Haagse magistraat. Die gaf de Delftse schilder Michiel van Mierevelt de opdracht om deze twee schilderijen te vervaardigen.
Van Mierevelt schilderde Frederik Hendrik, die in 1625 zijn broer prins Maurits als stadhouder was opgevolgd, in één van zijn belangrijkste functies: als opperbevelhebber van het Staatse leger. Verschillende attributen op het schilderij verwijzen hiernaar, zoals het zwaard en de commandostaf, maar ook de goudgele schilderingen van de oorlogsgod Mars op zijn uitrusting. Op het portret van zijn vrouw Amalia van Solms vallen direct de vele parels op die zij draagt om haar nek, armen en decolleté en die zijn gestoken in haar oor en kapsel. Samen met de rozetten op haar zwarte japon en de grote samengestelde kanten kraag leiden zij de aandacht subtiel richting het gezicht van Amalia.

Lees verder
Frederik Hendrik en Amalia van Solms hebben nooit voor deze portretten geposeerd. Hoewel Van Mierevelt in zijn tijd een gevierd schilder was en geregeld opdrachten van het Haagse hof ontving, raakte zijn werk aan het begin van de jaren 1630 uit de mode. Voor deze portretten heeft Van Mierevelt zich daarom moeten baseren op ontwerpen uit 1629 en 1632, toen het echtpaar voor het laatst zijn atelier had bezocht.

Frederik Hendrik.jpg  Amalia van Solms.jpg
Michiel Jansz. van Mierevelt [atelier], Portretten van Frederik Hendrik en Amalia van Solms, ca. 1634

Specificaties

  • Vervaardiger: Michiel Jansz. van Mierevelt [atelier]
  • Datering: ca. 1634
  • Objectnummers: 0000-0027-SCH en 0000-0063-SCH
  • Materialen: Olieverf op doek
  • Afmetingen: 115,0 x 95,0 cm en 114,5 x 89,0 cm

Literatuur

  • Anita Jansen (red.), De portretfabriek van Michiel van Mierevelt (1566-1641) (Delft 2011) cat. no. 6.
  • Marieke Tiethoff-Spliethoff, ‘Representatie en rollenspel. De portretkunst aan het hof van Frederik Hendrik en Amalia’, in: Marika Keblusek en Jori Zijlmans (red.), Vorstelijk Vertoon. Aan het hof van Frederik Hendrik en Amalia (Den Haag/Zwolle 1997) 161-199, aldaar 163-164.
Tickets