Acht eeuwen Binnenhof in ambitieuze nieuwe tentoonstelling

Acht eeuwen Binnenhof in ambitieuze nieuwe tentoonstelling

Macht - 800 jaar Binnenhof vanaf 2 oktober 2021

Het Binnenhof in Den Haag is al 800 jaar het strijdtoneel van de macht. Die geschiedenis maakt het Binnenhof een van de oudste bestuurscentra in de wereld. Op deze bijzondere plek heeft de macht door de eeuwen heen verschillende gedaantes gehad, met wisselende spelers: met winnaars en verliezers, met mooie en met wrede kanten, en met onze democratie als resultaat.


De tentoonstelling Macht - 800 jaar Binnenhof in het Haags Historisch Museum is een groots opgezet overzicht van de ontwikkeling van het Binnenhof: van grafelijk kasteel tot centrum van de Nederlandse democratie.

Tijdens de verbouwing van het Binnenhof presenteert het Haags Historisch Museum het verhaal van de meest symbolische plek van Nederland. Een verhaal over macht en tegenmacht, over emancipatie, representatie en het typisch Nederlandse ‘polderen’. Maar ook over verwaarloosde gebouwen, gekissebis over privileges en de alledaagsheid van de machtige personen die hier verbleven. Macht vertelt dit typisch Hollandse verhaal aan de hand van vier thema’s: bouwen voor de macht, strijden om de macht, kleven aan de macht en pronken met de macht.

Tentoonstelling


De haarvlecht van Jacoba van Beieren, pamfletten uit de 17e eeuw, de tong en vinger van de gebroeders De Witt, de troon van koning Willem III, de buttons van een Haagse Dolle Mina, de ‘Prinsjesdag-hoeden met boodschap’ van vrouwelijke parlementariërs of een poster van de grote anti-kruisrakketendemonstratie: samen met vele andere objecten, schilderijen, prenten, foto’s en filmfragmenten illustreren zij de bewogen geschiedenis van het Binnenhof.

De bezoeker wordt ontvangen in een groot ‘Binnenhofdecor’ met een korte introductiefilm. Vanuit de toekomst kijken vier personages naar het verleden en dus ook het ‘nu’. Wat vinden zij van discussies over zwarte piet of de eerste vrouwelijke premier? Met veel interactie kunnen bezoekers zich in de tentoonstelling verdiepen en een mening vormen.

Meerstemmig en actueel


De 800-jarige geschiedenis van het Binnenhof is een meerstemmig verhaal, geen traditionele geschiedenisles over machthebbers. De tentoonstelling benadert het verhaal dan ook vanuit verschillende perspectieven. Politici, scholieren, activisten, hofleveranciers en vele anderen komen aan het woord. Het is het verhaal van demonstraties, machtswisselingen, emancipatiestrijd en een steeds bredere vertegenwoordiging van het volk. Macht is opgezet als een blik op het verleden vanuit de actualiteit én de toekomst. Daarmee is het een uitnodiging tot reflectie over macht en democratie door de eeuwen heen.

Met deze tentoonstelling slaat het Haags Historisch Museum een nieuwe weg in: typisch Haagse onderwerpen worden geplaatst in een nationale context. Het museum wil met Macht – 800 jaar Binnenhof bijdragen aan discussies over politiek, emancipatie en representatie door het verleden in een actueel licht te plaatsen.

Tickets