Verhalen van een pandemie
Defne Aktas Türkeli, 2020

Verhalen van een pandemie

De straten zijn leeg. Musea, scholen en restaurants hebben hun deuren gesloten. Het openbare leven staat stil: Den Haag is in zijn eerste lockdown.

Voorjaar 2020

Inwoners van Den Haag leggen in objecten, foto’s, filmpjes en dagboeken vast wat die eerste lockdown met hen doet. Ze getuigen van die ingrijpende maar ook bijzondere eerste maanden, waarin we elkaar nog volop weten te inspireren.

Beau en Zoe, 2020

Humor als wapen

Indrukwekkend is de eerste historische toespraak van minister-president Rutte op 16 maart 2020, vanuit zijn Torentje op het Binnenhof. “De maatregelen die hier en elders worden getroffen zijn ongekend voor landen in vredestijd.” Hamsterwoede volgt: wc-papier vliegt de winkels uit. Via de sociale media volgen de grappen elkaar in hoog tempo op.

Aline Werner, 2020

60_Collage voor Rode Kruis_Koelewijn-02.jpg

Finn, 2020

Solidair met elkaar

Op allerlei manieren steken Hagenaars hun stadsgenoten een hart onder de riem. Ze applaudisseren met z’n allen voor het Haagse zorgpersoneel. Er verschijnen spandoeken met geestige teksten. En ze starten hulpacties, om ondernemers die zonder werk komen te zitten te ondersteunen. Een gevoel van samenhorigheid overheerst.

Kwetsbare ouderen

De coronabeelden uit het buitenland versterken de zorgen om het virus. Maar ook het zorgen voor elkaar. Ouderen gaan in zelfisolatie, buren doen boodschappen. Contact met kinderen en vrienden verloopt via het raam.

W. de Wit, 2020

016_05 Haagse mondkapjes_Roijards.jpg

Merel van Erpers Roijaards, 2020

Het Nieuwe Normaal

Overal roepen posters op om je aan de nieuwe regels te houden. Anderhalve meter afstand van elkaar houden. Handen desinfecteren bij binnenkomst. En mondkapjes op in het openbaar vervoer.

Het mondkapje blijkt een hoop creativiteit op te wekken. Artistieke, grappige en serieuze mondkapjes. Gekocht of zelfgemaakt. Om Haagse standbeelden mee te verfraaien of als ruilmiddel voor bijdragen aan goede doelen.

Aan huis gebonden

Kinderen moeten thuisblijven: de scholen zijn gesloten. Ouders werken noodgedwongen thuis of zitten zonder werk. Maandenlang speelt een groot deel van ons leven zich in huis af. Gaat dat goed? Verveling, eenzaamheid en frustratie slaan toe.

Hoe lang deze lockdown zal gaan duren, dat weet niemand. Toch overheerst optimisme over een snelle afloop. En het vrolijke lenteweer doet wonderen.

Tathiana Desire Brussel, 2020

Bevrijdende creativiteit

Ons sociale leven verplaatst zich van live naar online. Sociale onthouding haalt het creatiefste in de mens naar boven, tijdens deze eerste lockdown.

Het begint als verveling, en wordt een wereldwijde hit: de Tussen kunst en quarantaine-challenge. Inwoners dagen elkaar uit een beroemd kunstwerk na te maken met voorwerpen in huis en dat via Instragram te delen.

Sandra Uittenbogaart, 2020, Haags Historisch Museum

Creatieve oplossingen

Horecagelegenheden, winkels en culturele instellingen zijn al vanaf half maart gesloten. Het Bevrijdingsfestival op 5 mei zou groots worden gevierd - 75 jaar na het einde van de tweede Wereldoorlog - maar wordt afgezegd.

Toch weten veel Haagse inwoners de situatie naar hun hand te zetten. Met praktische oplossingen valt er nog veel te regelen. Gedreven door de behoefte om elkaar te helpen.

Sandra Uittenbogaart, 2020, Haags Historisch Museum

Verdriet

Steeds meer krijgt het virus de stad in zijn greep. Angst, onzekerheid en verdriet maken zich van ons meester. Tijdens de eerste lockdown (maart-mei 2020) sterven er in Nederland 10.164 personen meer dan normaal.

Ook Den Haag treurt om zijn coronaslachtoffers. Het was meer dan zes eeuwen geleden dat Den Haag werd getroffen door een pandemie: de pest, in 1382. Wordt voorjaar 2020 net zo’n historische mijlpaal?

Sandra Uittenbogaart, 2020, Haags Historisch Museum

Tickets