Frederick Linck – Foto’s van Den Haag in de jaren ’70
Frederick Linck, Vrouw + bontjas + hond, Wagenstraat, 1978

Frederick Linck – Foto’s van Den Haag in de jaren ’70

Half gesloopte huizen, een verlaten afwerkplek, excentrieke buurtbewoners. Het zijn slechts enkele van de onderwerpen die fotograaf Frederick Linck (1942-2020) heeft vastgelegd.

Een goede foto

“Je kan beter een slechte foto van de koningin maken dan een goede foto van je buurmeisje.” Dat advies krijgt de 23-jarige Frederick Linck in 1965 van de beroemde Haagse societyfotograaf Max Koot. Linck werkt op dat moment als assistent in Koots studio. Het advies blijft hem altijd bij, maar wel in omgekeerde vorm. Linck zag het als een uitdaging: “Dan ga ik een goede foto van mijn buurmeisje maken!”

Frederick Linck, Buurtkinderen, Groenewegje, 1978

Buurtkinderen, daklozen en excentriekelingen

Linck fotografeert niet letterlijk zijn buurmeisje, maar wel veel bewoners van zijn buurt, het Oude Centrum, waar hij vanaf 1969 met zijn gezin in een oud Sierkan-pand aan de Amsterdamse Veerkade woont. Op zijn foto’s uit de jaren ’70 zien we een bonte stoet buurtbewoners voorbij komen: van straatmuzikanten en daklozen tot buurtjongens, middenstanders en excentrieke figuren.

Frederick Linck, Ontmoeting met Hanny, 1979

De straat op

“De deur uit gaan, camera om je nek en gewoon kijken wat voor avontuur er gebeurt op straat.” Dat is wat Linck het liefst doet in de jaren ’70. De deftige delen van de stad interesseren hem niet zo. Liever fotografeert hij in zijn eigen buurt, het Oude Centrum, en in aangrenzende wijken als Kortenbos en het Spuikwartier. Op straat wordt zijn aandacht getrokken door de schoonheid van het afwijkende, door het ongewone van het alledaagse.

Frederick Linck, Vrouw + bontjas + hond, Wagenstraat, 1978

Man met sigaar.jpg

Frederick Linck, Buurtbewoner Kranestraat, 1974

Mensen met een verhaal

Het zijn vaak uitgesproken mensen die Lincks aandacht trekken. Voor een foto maakt hij altijd een praatje. “Hij wist altijd de juiste toon aan te slaan. Dan had hij toch weer een mooie foto van iemand”, vertelt zijn zus Marjolein Linck. Dit levert portretten op van mensen met een verhaal, zoals deze man met zijn gerimpelde gezicht en sigaar.

De schoonheid van afbraak

Naast mensen fotografeert Linck ook straatbeelden. Het zijn veelal vervallen of half gesloopte gebouwen in de binnenstad. Lincks fotografeert deze plekken met liefde, het zijn bijna portretten. Hij is zich er zeer van bewust dat hij plekken vastlegt die op het punt staan om voorgoed te verdwijnen.

Frederick Linck, Huisjes voor de sloop ten behoeve van het Prins Bernhard viaduct, 1972

Straatbeeld

Grote delen van de Haagse binnenstad zijn in de jaren ’70 flink verwaarloosd: sloop, braakliggende terreinen en verpauperde woningen tekenen het straatbeeld. Zo nu en dan zien we in Lincks foto’s een nieuwe werkelijkheid van asfalt en beton opdoemen, zoals hier in de wijk Kortenbos, waar nieuwe flats een vervallen 19de-eeuws hofje overschaduwen.

Frederick Linck, Het Hofje van Vredebest, 1972

Kermis

Behalve in de binnenstad fotografeert Linck ook op andere plekken in Den Haag. Het liefst op plekken die bruisen van het leven, zoals de jaarlijkse kermis op het Malieveld. De jongeren die Linck hier portretteert lijken de hoofdrol te spelen in hun eigen Saturday Night Fever: open en zonder reserves kijken ze de lens in.

Frederick Linck, Jeugd op de Haagse kermis, 1976

Collage Linck.jpg

Frederick Linck, Negen portretten van marktkooplui op de Haagse Markt, 1977

De Haagse Markt

De Haagse Markt is nog zo’n levendige plek waar Linck graag komt in de jaren ’70. In 1977 maakt hij er een uitgebreide serie portretten van de marktkooplui en het winkelende publiek. 

Afwerkplek2.jpg

Frederick Linck, Afwerkplek met condooms, 1972 (latere druk, 2012)

Tentoonstelling en podcast

De schenking van ruim 150 foto’s uit de nalatenschap van Linck was in 2023 aanleiding voor de tentoonstelling Frederick Linck – foto’s van Den Haag in de jaren ’70.  Daarnaast verscheen er de podcast Sloop, sekswerk en avontuur. Verhalen uit de Haagse binnenstad in de jaren ’70, waarin het museum op zoek gaat naar de verhalen achter de foto’s van Linck.

Uitgebrande auto.jpg

Frederick Linck, Auto na de oudejaarsviering van 1973, 1974 (latere druk, 1998)

Meer weten?

Ben je benieuwd geworden naar Frederick Linck en wil je meer over zijn leven en fotografie weten? In het fotolexicon van de Universiteit Leiden vind je een uitgebreid lemma over Linck. Of kijk dit mooie kunstenaarsportret van Linck van Omroep West uit 2012.

Alle ruim 150 foto’s die uit de nalatenschap van Linck aan het Haags Historisch Museum zijn geschonken (waaronder ook werk uit de jaren ’80, ’90 en nul) kun je bekijken in onze collectiedatabase. Zoek daarvoor op de term ‘Linck’.  

Tickets