Golden Earring
Bert Verhoeff / Anefo, 1969, Nationaal Archief

Golden Earring

In 2021 kondigt Golden Earring aan te stoppen. Maar liefst zestig jaar lang is de band actief geweest. Nog steeds is de Earring dé muzikale trots van Den Haag.

Gek van Indorock

De band begint in 1961 als The Tornado’s. Gitarist George Kooijmans, bassist Rinus Gerritsen en twee stadsgenoten zijn de oerleden. De tieners komen uit de buurt van De La Reyweg en zijn gek op Indorock, het typisch Haagse fenomeen van Indische jongeren die krontjongmuziek mixen met Amerikaanse rock ‘n roll. Bands als Hot Jumpers (foto), The Crazy Rockers, Tielman Brothers en Black Dynamites  zetten in die tijd de Koepelzaal van de Haagse dierentuin op stelten.

Rogier Boon, z.j., Stichting Tong Tong

Liver Poel

De Indorock wordt in 1964 weggevaagd door een nieuwe rage, de beatmuziek. Van The Beatles uit Liverpool bijvoorbeeld of The Rolling Stones, die het Scheveningse Kurhaus op stelten zetten. Goed voorbeeld doet volgen. Meer dan duizend nederbietbandjes maken van Den Haag Beatstad nummer 1 met de Hofvijver als Liver Poel.

JosPé, ca. 1973, Haags Gemeentearchief

4.jpg

Teenbeat hitparade

Teenbeat hitparade

Tegen die tijd zijn The Tornado’s omgedoopt tot The Golden Earrings en spelen de jongens onversneden beatmuziek. In 1965 wordt de band ontdekt door Fred Haayen. De leden tekenen bij Polydor en scoren hun eerste top 10-hit: Please Go.

Haagse golf

The Golden Earrings worden samen met Haagse bands als The Motions, Q65 en The Incrowd grijsgedraaid op piratenzender Veronica. Podia als Casino, de Drie Stoepen en de Houtrusthallen zorgen voor extra exposure. De Earrings scoren hit na hit.

Hans Peters / Anefo, 1974, Nationaal Archief

Amerikaans succes

De internationale doorbraak volgt in 1973. Single Radar Love bereikt de top 10 van de Amerikaanse Billboard Hot 100. De band heeft dan zijn definitieve bezetting: de eerder genoemde George en Rinus, Cesar Zuiderwijk op drums en Barry Hay als zanger. De tot Golden Earring ingekorte naam verandert ook niet meer.

Rob Bogaerts / Anefo, 1983, Nationaal Archief

Wederopstanding

Eind jaren zeventig verdringen punk en new wave de rockmuziek waar Golden Earring patent op heeft. De band wil in 1982 stoppen. Cut, het beoogde laatste album, wordt echter een groot succes. Single The Twilight Zone haalt, mede dankzij de vernieuwende clip van regisseur Dick Maas, de Amerikaanse top 10. De band gaat door.

Robert van Herk, 2022

Unplugged

Twee jaar later is ook de single When the Lady Smiles een grote hit. Maar niet in Amerika. Daar wordt de videoclip, waarin een non wordt aangerand, in de ban gedaan. Er volgt een artistieke dip, maar begin jaren negentig profiteert Golden Earring volop van de unplugged rage; akoestisch krijgen hun oude hits een nieuw jasje.

Still uit videoclip When the Lady Smiles, 1984

9.jpg

Fotograaf Jim Summaria, 1974

Einde

In 2011 bestaat de band vijftig jaar en krijgt Golden Earring een tentoonstelling in het Haags Historisch Museum. Het doek valt in 2021. George Kooymans heeft spierziekte ALS. De band wil niet zonder hem verder spelen. 

De bandleden worden ereburgers van Den Haag en krijgen de Gouden Erepenning voor hun bijdrage aan Den Haag als muziekstad.

Grote invloed

Zestig jaar lang is Golden Earring een begrip in binnen- en buitenland. De band staat met 47 hits 389 weken in de top 40. Bovendien schrijft George Kooijmans nummers voor andere artiesten. Seasons, de eerste hit van Earth and Fire, bijvoorbeeld. Ook Gruppo Sportivo en Anouk breken met hulp van Earring-leden door. Bands als U2 en REM coveren hun muziek. Een indrukwekkende carrière.

Fotograaf Sebastiaan ter Burg, 2006

Tickets