Op pad met Odilia in Den Haag 1624

14 plekken

Odilia’s Wereld. Over leven in Den Haag in de Gouden Eeuw

Odilia is een gewoon meisje dat leeft in Den Haag in de Gouden Eeuw. Zij is wees en woont in bij haar broer, schoolmeester David Beck. Odilia bestiert zijn huishouden en zorgt voor zijn jonge kinderen Adriaan en Sara.

Odilia heeft echt bestaan: in 1624 is ze ongeveer 18 jaar oud. We weten hoe haar leven eruit zag dankzij het dagboek dat haar broer David bijhield. Dit jaar houdt Odilia haar eigen waargebeurde dagboek voor 1624 bij, met dagelijks het echte weer van die dag en verder prenten, schilderijen, kaarten, gebruiksvoorwerpen en recepten uit haar tijd. Kortom: alles over leven in de Gouden Eeuw.

Deze wandeling voert langs verschillende plekken die in het leven van Odilia van betekenis zijn.

Odilia’s Dagboek is te volgen via:
www.odiliasdagboek.nl

www.facebook.com/odilia.beck

Odilia’s Dagboek is gebaseerd op het dagboek dat haar broer David Beck in 1624 bijhield, Haags Gemeentearchief, inventarisnummer H s 420.

Het project Odilia’s Wereld is een inititatief van stichting Nieuwe Tijdinghe, naar een idee van cultuurhistoricus Irma Thoen i.s.m. Haags Historisch Museum, Haags Gemeentearchief, afdelingen Archeologie en Monumentenzorg van de Gemeente Den Haag en Museum Boijmans Van Beuningen.

Afbeelding: Daniel van Nes, Fictief portret Odilia Beck, 2015