Vrouwen rond de Hofvijver

2014-11/7._detail_panorama_sientje_mesdag_op_het_strand.jpg

Sientje van Houten-Mesdag, een kunstamazone

In 1847 werd door een aantal Haagse kunstenaars de Kunstenaarsvereniging Pulchri Studio (voor beoefening van het schone, latijn) opgericht. Vanwege de groei van het aantal leden en de activiteiten verhuisde de vereniging in 1898 naar de huidige locatie op Lange Voorhout 15. Sientje Mesdag-van Houten (1834-1909), de echtgenote van de beroemde zeeschilder Hendrik Willem Mesdag, was op dat moment (1898) een van de weinige vrouwelijke leden van het genootschap. Haar stillevens en landschappen zouden hier meerdere keren geëxposeerd worden, maar maakten ook deel uit van andere tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Sientje Mesdag -van Houten was onder andere ook betrokken bij de totstandkoming van het levenswerk van haar echtgenoot, het beroemde Panorama Mesdag. Vermoedelijk heeft zij een (gedeelte van) het dorp Scheveningen geschilderd of een groot deel van de duinen. Hendrik Willem Mesdag vereeuwigde haar op het Panorama schilderend achter een ezel.

In een interview blikte ze in 1904 terug op haar – zo laat begonnen – kunstenaarsloopbaan. Ze legde de nadruk op haar zelfstandigheid: ‘Ofschoon de echtgenote van de vermaarde zeeschilder, wil zij toch niet als Mesdags vrouw in de kunst worden beschouwd, maar als de zelfstandige ‘kunstamazone’, die haar eigen weg volgt en hare oorspronkelijke opvatting wenst erkend te zien’

In de entreehal van Pulchri Studio staat een borstbeeld van Mesdag, de echtgenote van de vermaarde zeeschilder schittert door afwezigheid.

(Afbeelding: detail panoramadoek, met Sientje  onder het witte parasolletje. Collectie Panorama Mesdag Den Haag.

Vorig punt Volgend punt