Haagse Kaart: Eerste stadsuitbreidingen

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten

Onbekende fotograaf, 1913, collectie Haags Gemeentearchief

Dit neoclassicistische gebouw uit 1839 was de Academie van Beeldende Kunsten. Hier werden in de 19de eeuw bekende kunstenaars als Isaac Israëls, Willem Maris, Johan Hendrik Weissenbruch en George Hendrik Breitner opgeleid. Het gebouw werd ontworpen door stadsarchitect Zeger Reijers, die in Den Haag meer panden bouwde met de trekjes van Griekse tempels.

Dienst Stadsontwikkeling en Volkshuisvesting, ca. 1940, collectie Haags Gemeentearchief.

In 1938 werd op de plaats van de oude kunsttempel een nieuw academiegebouw voltooid. Dit door Plantenga, Buijs en Lürsen ontworpen pand is met zijn lange, strakke gevelwand een monument van modernisme. Het is nog altijd in gebruik als kunstacademie.

Deze wandeling is gemaakt bij de website Haagsekaart.nl. Ontdek de historische collectie van de stad in de Haagse Kaart. Zie hoe Den Haag groeide van de prehistorie tot nu.

Volgend punt