Haagse Kaart: Eerste stadsuitbreidingen

Grand Bazar Royal

Ch. van Lier, 1850, collectie Haags Gemeentearchief

In de tijd van koning Willem II was het Willemspark een rij- en wandelpark. Toch was er aan de randen al sprake van enige bebouwing, zoals hier in de Zeestraat. Op nummer 80 en 82 opende Dirk Boer in 1843 zijn befaamde Grand Bazar Royal, een voorloper van het moderne warenhuis. Er werden Chinese, Japanse en andere buitenlandse curiositeiten verkocht.

Rond 1848 liet Willem II de gevel van de Bazar verbouwen in de door hem geliefde neo-gothische stijl (zie de kantelen), zodat het gebouw beter paste bij de overige architectuur in het Willemspark, zoals de door hem gebouwde manege.


M.L. Schroot, 1879, collectie Haags Gemeentearchief

In 1879 kreeg de Grand Bazar Royal een nieuwe voorgevel. Deze werd ontworpen in de toen zeer populaire stijl van het eclecticisme. Het is een mengeling van renaissancistische, classicistische en barokke elementen. Opvallend zijn de kariatiden (vrouwenbeelden die dienen als pilaren of pilasters) die de wetenschap en de kunst voorstellen. 

Ondertussen was in de jaren 1860 achter de Bazar het eerste deel van het Zeeheldenkwartier verrezen. Er ontstond behoefte aan een verbindingsweg tussen de Sophialaan en de nieuwe Anna Paulownastraat. Dirk Boer, die bijna alle grond aan de Zeestraat bezat, liet op eigen kosten zo’n verbindingsweg aanleggen die vervolgens de naam van zijn winkel kreeg: de Bazarstraat.

C.J. de Gilde, ca. 1903, collectie Haags Gemeentearchief

In de Grand Bazar Royal werden ook tentoonstellingen georganiseerd, zoals deze in 1903 van Perzische kunstnijverheid. Tegenwoordig is in dit gebouw het Museum voor Communicatie gevestigd.

Deze wandeling is gemaakt bij de website Haagsekaart.nl. Ontdek de historische collectie van de stad in de Haagse Kaart. Zie hoe Den Haag groeide van de prehistorie tot nu.

Vorig punt Volgend punt