Verwacht

De onderstaande tentoonstellingen kunt u het komende jaar verwachten in het Haags Historisch Museum:

Johan van Oldenbarnevelt. Man, macht en moord

1 december 2018 t/m 14 april 2019

In 2019 is het precies 400 jaar geleden dat Johan van Oldenbarnevelt (1574-1619) op het Binnenhof werd onthoofd. Nog steeds geldt hij als een van de grootste staatsmannen uit de Nederlandse geschiedenis, dé bouwer en stichter van de Nederlandse staat. Ondanks die reputatie werd nooit eerder een tentoonstelling aan hem gewijd. Het Haags Historisch Museum brengt hierin verandering en laat in de tentoonstelling Johan van Oldenbarnevelt. Man, macht en moord zien met welke persoonlijke uitdagingen en dilemma’s de historische staatsman te maken had. Thema’s die nog altijd tot de verbeelding spreken en in onze maatschappij relevanter zijn dan ooit.

Gouden Eeuw in Den Haag

28 april 2019 t/m 8 september 2019

Den Haag was in de Gouden Eeuw hét centrum van de macht en het politieke middelpunt van ons land. In Den Haag woonden bovendien de Oranjes, die als stadhouders een machtspositie genoten. Rond het Binnenhof, het oudste regeringscentrum ter wereld, verrezen indrukwekkende stadspaleizen voor diplomaten en rijke burgers. Hun aanwezigheid stimuleerde de productie van luxegoederen en ambitieuze architectuurprojecten. In de tentoonstelling de Gouden Eeuw in Den Haag zoomt het Haags Historisch Museum in op de maatschappij in deze periode en onderzoekt het de verschillen tussen het beeld dat we hebben en de realiteit. Want was alles wel zo ‘goud’ als het lijkt?

Nooit gebouwd Den Haag

september 2019 t/m januari 2020

Een stad is altijd in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt en weer bijgebouwd. Het lijkt vanzelfsprekend dat de stad is zoals hij is. Toch kent iedere stad ook alternatieve plannen en ontwerpen die om uiteenlopende redenen nooit verder zijn gekomen dan de tekentafel. Al die nooit uitgevoerde plannen vormen samen een parallelle werkelijkheid, die van het nooit gebouwde Den Haag. In de tentoonstelling Nooit gebouwd Den Haag en de gelijknamige publicatie worden spectaculaire ontwerpen getoond vanaf de zestiende eeuw tot nu.