Verwacht

De onderstaande tentoonstellingen kunt u het komende jaar verwachten in het museum:

Arm en Rijk / Rijk en Arm

Van 29 april t/m 3 september 2017

In de beeldvorming over de geschiedenis van de stad Den Haag speelt de kloof tussen arm en rijk, tussen volk en elite, een belangrijke rol. Dit zien we terug in de typisch Haagse begrippen ‘Zand en Veen’ en ‘Hagenaar en Hagenees’.

Wie waren de armen en de rijken in onze stad en hoe leefden ze? Hoe groot waren de inkomensverschillen en welke verschillen waren er wat betreft huisvesting, voeding, kleding en vrije tijdbesteding? Hoe keek men aan tegen armoede en klassenonderscheid? Wat gebeurde er om armoede te bestrijden? En hoe is het dat nu, in de 21ste eeuw?

Op deze en andere vragen geeft de tentoonstelling Arm en Rijk / Rijk en Arm antwoord. De tentoonstelling neemt je mee in het verhaal van arm en rijk in Den Haag en laat je tegelijk een kijkje nemen in beide werelden. De nadruk van de tentoonstelling ligt op de 19e eeuw, met uitstapjes naar vroeger en later.

Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof

Van 21 september 2017 t/m 28 januari 2018

Als eerste museum in Nederland vertelt het Haags Historisch Museum het bijzondere verhaal van Afrikaanse bedienden aan het stadhouderlijk hof in de 18de eeuw. Tegen de achtergrond van slavenopstanden in de koloniën en veranderende ideeën over huidskleur en slavernij treedt u in de voetsporen van Cupido en Sideron, twee bedienden afkomstig uit Curaçao en de kust van Guinee. Zij werden als kind cadeau gegeven aan stadhouder Willem V. Wie waren deze mannen? Waren ze tot slaaf gemaakte bedienden of vrije werknemers? En hoe zagen hun levens aan het hof eruit?