Vaste collectie

Binnen de vaste collectie van het Haags Historisch Museum zijn de onderstaande presentaties altijd te zien:

Typisch Haags (bel-etage en eerste verdieping)

Den Haag kent vele gezichten: regeringscentrum, Hofstad, internationale stad van vrede en recht, Beatstad - maar Den Haag is ook de stad van ADO en de Haagse ooievaar. Het Haags Historisch Museum weerspiegelt al deze facetten in haar tentoonstellingen en in de veelzijdige vaste collectie. Uitkijkend op de beroemdste vijver van Nederland, de Hofvijver, ziet u in ons museum de ontwikkeling van de stad op een digitale groeikaart. Stadsgezichten uit verschillende periodes tonen het leven van weleer. Dat de stad een lange geschiedenis kent als politiek en bestuurlijk centrum van Nederland, wordt hier duidelijk. En ook al heeft de Koning hier zijn werkpaleis, toch is Den Haag geen hoofdstad. Met het hof kwam de behoefte aan luxe goederen, terwijl gasthuizen en weeshuizen de armen van de stad opvingen. Haagse chic en de gewone Hagenaars leefden naast en met elkaar. Hoeden en petten wisselden elkaar af.

Den Haag Vandaag, 1945 tot nu (tweede verdieping)

In Den Haag Vandaag, 1945 tot nu staan de veranderingen in de stad na de Tweede Wereldoorlog centraal. Het is de tijd van de wederopbouw en nieuwe wijken verrijzen, het centrum gaat op de schop en ook de bevolking en het dagelijks leven veranderen. De presentatie illustreert deze ontwikkelingen aan de hand van objecten, schilderijen, maquettes, foto’s, films én persoonlijke verhalen van Hagenaars. Een serie stadslandschappen van fotografen Geert van Kesteren en Conny Luhulima is onderdeel van de presentatie en tonen de actuele stad en zijn bewoners.

Groeikaart van Den Haag - van 1300 tot 2011 (bel-etage)

In het jaar 1300 woonden er ongeveer twaalfhonderd mensen in het dorp ‘Die Haghe’. Inmiddels telt Den Haag meer dan een half miljoen inwoners. In het Haags Historisch Museum is te zien hoe de stad is gegroeid, van een klein dorp met een ‘kasteel’ in de dertiende eeuw tot de hofstad van nu. Hieronder krijgt u alvast een voorproefje op de groeikaart in het museum. Klik op de stipjes onderaan de afbeelding om steeds een stapje verder te gaan in de tijd.