Fotoserie 'Regelbau' van Arthur van Beveren

Van 24 mei t/m 19 juni 2016 zijn in het Haags Historisch Museum bijzondere foto's van verlaten Duitse bunkers te zien van fotograaf Arthur van Beveren.

In de serie Regelbau documenteert Arthur van Beveren verlaten Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Regelbau verwijst naar de Duitse benaming voor deze standaardconstructies. De ruïnes zien er uit als gestrande maritieme reuzen. Ze rusten in de branding, verzakt door de stroming, uitgehold. De reuzen komen bizar over, soms als zandkastelen, maar ze voelen zachter aan dan ze in werkelijkheid zijn.

De gelaagde beelden laten een veranderend landschap zien terwijl de bunkers rotsvast, bijna onderdeel van de natuur blijven. Deze bouwwerken zijn het geheugen van een continent dat in oorlog was en dat nu grotendeels verbonden is. De herinnering aan de oorlog is vastgegoten in het beton en helpt ons na te denken over de huidige tijd. Voor de fotograaf blijven deze bouwwerken de verhalen vertellen die dadelijk niet meer door ooggetuigen verteld kunnen worden.

Op zondag 5 juni kunnen bezoekers van Bunkerdag het museum (en de fotoserie) gratis bezoeken.