Pop-Up Expositie: De sari en andere internationale mode in Den Haag

In de pop-up expositie ‘De sari en andere internationale mode in Den Haag, nu en vroeger’ zet het Haags Historisch Museum de traditionele Indiase klederdracht in de schijnwerpers. Samen met voorbeelden van andere kleding, laat het museum zien hoe kleding van migranten telkens het Haagse straatbeeld wist te verrijken.

De traditionele Indiase sari is een geliefdedracht onder Haagse Hindostanen. De stof die tussen de vijf en zeven meter lang is, is meer dan fraai bewerkt textiel. Door het dragen van de sari tijdens huwelijken, verjaardagen, feestdagen of doopfeesten, identificeren de Haagse Hindostanen zich met hun oorspronkelijk Indiase roots. Daarmee vertelt de sari een verhaal van identiteit en migratie. Hindostanen die in de jaren ’60 en ’70 vanuit Suriname naar Den Haag kwamen, brachten de sari in het straatbeeld en vonden de traditie opnieuw uit. Geïnspireerd door de populaire Bollywood cultuur, is de sari een populaire dracht geworden, ook onder jongeren. De Haagse Hindostaan is trots op de sari, die op verschillende plekken in de stad te koop is, zoals op de Paul Krugerlaan. In deze expositie zijn persoonlijke verhalen van stadsgenoten over de sari in beeld gebracht dankzij de verhalenkast van Riboet Verhalenkunst.

De expositie vindt plaats in het kader van Holland India Festivals en is gratis te zien op de aangegeven locaties. Met dank aan City Silks.

Locaties
3 oktober – 21 oktober 2016
Atrium van het Stadhuis, Spui 70

21 oktober – 7 november 2016