Op 't duin

duingezichten en duingedichten

Stad en duinen zijn in Den Haag onlosmakelijk met elkaar verbonden. Van 4 april t/m 15 september 2015 vindt daarom in het Haags Historisch Museum de tentoonstelling Op ’t duin plaats. In samenwerking met het Letterkundig Museum toont het museum in meer dan 80 kunstwerken hoe de duinen een geliefde inspiratiebron vormen voor schilders en dichters. Van Constantijn Huygens tot Bernlef en van Jan van Goyen en Jan Toorop tot hedendaagse schilders. Door de kunstwerken en gedichten met elkaar te verbinden, ontstaan verrassende combinaties.

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek met een bloemlezing van de honderd mooiste gedichten over het duinlandschap, samengesteld door Nicolaas Matsier en Helmi Goudswaard, met essays over het duinlandschap in de poëzie en de beeldende kunst door Matsier en Boudewijn Bakker (Uitgeverij Thóth, € 19,90).

Bij deze tentoonstelling zijn diverse activiteiten georganiseerd voor volwassenen en kinderen. Kijk in onze agenda voor een overzicht.

Randprogrammering:

Het wereldwonder van Scheveningen
350 jaar Scheveningseweg 1665 - 2015

Muzee Scheveningen
Neptunusstraat 90-92, Den Haag
14 mei t/m 20 september 2015

Met als uitgangspunt een beroemd gedicht van Constantijn Huygens stelt Muzee Scheveningen de belangrijkste verbinding tussen Den Haag en Scheveningen centraal. Aan de hand van schilderijen, tekeningen, plattegronden en objecten wordt de geschiedenis van deze weg geschetst en de gevolgen voor het vissersdorp Scheveningen.
www.muzeescheveningen.nl

Kunstzaal van Heijningen
Noordeinde 152 – A, Den Haag
9 april t/m 10 mei 2015

Kunstzaal van Heijningen toont tijdens Op ’t duin werk van twaalf hedendaagse kunstenaars die zich door het duinlandschap lieten inspireren. Sommige van hen maakten speciaal werk in de Wassenaarse waterleidingduinen.
www.kunstzaalvanheijningen.nl

En verder:

Mesdagjaar
Honderd jaar geleden overleed Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), zeeschilder, verzamelaar en ondernemer. Op verschillende locaties in Den Haag wordt dit herdacht met tentoonstellingen en andere activiteiten. Zie www.mesdagjaar.nl voor het volledige programma.