Joods Den Haag

Den Haag kende voor de Tweede Wereldoorlog de grootste Joodse gemeenschap in Nederland na Amsterdam. Toch werd aan dit onderwerp nooit eerder een tentoonstelling gewijd. Het Haags Historisch Museum brengt hierin verandering en organiseert van 2 juli t/m 13 november 2016 de tentoonstelling Joods Den Haag. De tentoonstelling schetst een beeld van 350 jaar Joodse geschiedenis.

350 jaar Joodse geschiedenis in Den Haag

Al vanaf het begin van de zeventiende eeuw vestigden zich de eerste Portugese Joden in Den Haag, gevolgd door groepen Joden uit Duitsland en Oost Europa. Beide groepen richtten hun eigen synagogen op en rond de Nieuwe Kerk ontstond een Joodse Buurt. In de tentoonstelling komen thema’s als religie, bedrijvigheid, personen en het verenigingsleven aan bod. Natuurlijk is er ook aandacht voor het gruwelijke lot van de Joodse gemeenschap in de Tweede Wereldoorlog. In Den Haag woonden aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ongeveer 17.000 Joden, meer dan 12.000 zijn in de oorlog omgekomen. Na de oorlog bouwden overlevenden weer een actieve Joodse gemeenschap op. De tentoonstelling werpt ook een blik op dit hedendaagse Jodendom in Den Haag.

Bijzondere voorwerpen

Naast stukken uit het Haags Gemeentearchief en de eigen museumcollectie zijn bijzondere voorwerpen te zien uit de collecties van de Haagse Liberaal Joodse Gemeente en de Nederlands Israëlietische Gemeente Den Haag. Ook geeft het Joods Historisch Museum een groot aantal objecten in bruikleen. Bekijk hier het filmpje dat MuseumTV maakte over de interieursuggestie van de Portugese synagoge, te zien in onze tentoonstelling Joods Den Haag.

Lezingen, stadswandelingen en excursies

Bij de tentoonstelling worden activiteiten georganiseerd, zoals lezingen, wandelingen door de voormalige Joodse buurt (door Gilde Den Haag) en excursies aan de Liberaal Joodse Synagoge en de Joodse Begraafplaats.

De tentoonstelling en activiteiten komen tot stand in samenwerking met de Stichting Joods Erfgoed Den Haag, de Liberaal Joodse Gemeente en de Nederlands Israëlietische Gemeente Den Haag en is mogelijk dankzij bijdragen van o.a. Centraal Israëlitisch Wees- en Doorgangshuis Machseh Lajesoumiem, Nettie van Zwanenberg-Stichting, Lexhanna Stichting, Stichting Levi Lassen, Stichting Maatschappij tot Nut der Israelieten Nederland, Stichting Doen, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland​​ en Fonds 1818.

[Afbeelding: Philips Jan Caspar, Portugese synagoge Beth Jacob in Den Haag, 1729. Collectie Joods Historisch Museum. Aangekocht met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds]