Held op Sokkel (verlengd t/m 14 februari)


Soms vallen ze ons nauwelijks op, maar standbeelden in de openbare ruimte vertellen ons wie onze helden zijn, vroeger en nu. Wat maakt iemand tot een held?


In de tentoonstelling Held op Sokkel belicht het museum een tiental helden van wie een standbeeld in Den Haag te vinden is; van Willem van Oranje tot Nelson Mandela en van Louis Couperus tot Aad Mansveld. De tentoonstelling toont aan de hand van voorwerpen, schilderijen, filmmateriaal, foto’s en verhalen hoe zij in de loop der tijd zijn verbeeld en vereerd. Ook het hedendaagse heldendom komt aan bod. Wie verdient er tegenwoordig een standbeeld en in welke vorm?

Jubileum Die Haghe

De tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van het 125-jarig jubileum van de Geschiedkundige Vereniging Die Haghe. Als onderdeel van dit jubileum verschijnt het rijk geïllustreerde boek Den Haag in Beelden waarin 60 beelden de revue passeren. Het boek is o.a. te koop in de museumwinkel van het Haags Historisch Museum.

De hoofdsponsor van de tentoonstelling is ‘de Facultatieve Groep’.

Held achter tralies in Museum de Gevangenpoort

In Museum de Gevangenpoort vindt t/m 24 januari de kleine presentatie Held achter tralies plaats, over helden die in het gevang terecht kwamen vanwege hun (politieke) ideeën of vanwege het begaan van strafbare feiten.

De tentoonstelling en het jubileum zijn verder mede mogelijk gemaakt door: Fonds 1818, Gemeente Den Haag, Hendrik Muller Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, De Frans Mortelmans Stichting, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, Stichting De Gijselaar-Hintzenfonds, Stichting Fonds voor de Geld- en Effectenhandel. Nationale Nederlanden, Carlton Ambassador Hotel, Andermanskeuken en Jansen, Nadorp Weatherall Makelaars.

Uitslag bezoekerspoll

Op 14 februari eindigde onze tentoonstelling 'Held op Sokkel', waarin we een tiental helden uitlichtten van wie in Den Haag een standbeeld te vinden is. Aan het einde van de tentoonstelling stelden we bezoekers twee vragen: wie is de grootste held in deze tentoonstelling en van welke held wordt nog een standbeeld gemist?

Maar liefst 632 mensen brachten hun stem uit in de poll. Het resultaat: Willem Drees werd verkozen tot de grootste held van de tentoonstelling (22%) en van ontdekkingsreizigster Alexine Tinne werd een standbeeld het meest gemist (21%).

Wie is de grootste held in deze tentoonstelling?

  1. Willem Drees (22%)
  2. Aad Mansveld (17%)
  3. Willem van Oranje (13%)


Van welke Haagse held mis jij een standbeeld?

  1. Alexine Tinne (21%)
  2. Hermance Schaepman (7%)
  3. Tjalie Robinson (7%)