Groeten uit Scheveningen


Van 30 juni t/m 11 november 2018 haalt het Haags Historisch Museum het strand naar de stad met de zomerse familietentoonstelling Groeten uit Scheveningen. Ga mee op reis door de 200-jarige geschiedenis van deze populaire badplaats! Je beleeft een compleet zomers dagje uit op Scheveningen: van een plekje zoeken op het strand tot flaneren op de boulevard.

Een zomerse familietentoonstelling

De tentoonstelling zit vol leuke doe-activiteiten voor jong en oud: maak de ViewMasterquiz, verstuur een ouderwetse ansichtkaart en ga op de foto in badkleding van vroeger. Bijzondere affiches, foto’s, badmode en schilderijen leren je op speelse wijze hoe Scheveningen zich in de loop der jaren ontwikkelde tot de drukbezochte badplaats die het nu is. Wist jij bijvoorbeeld dat vrouwen vroeger een strandpyjama droegen, er ooit struisvogels op de boulevard liepen en badgasten zich in zee lieten rijden in een koets? Je ontdekt het in deze tentoonstelling met altijd-mooi-weer-garantie – vergeet je zonnebril niet!

Ingezonden familiefoto's op Scheveningen

Het museum is voor deze expositie op zoek gegaan naar familiefoto’s op Scheveningen. Aan deze oproep werd massaal gehoor gegeven: er zijn bijna vijfhonderd foto's ingezonden door zo'n driehonderd deelnemers. Het resultaat overtrof onze verwachtingen en we zijn er ontzettend blij mee! Een selectie van deze foto’s zal vanaf 30 juni te zien zijn in de expositie. Een compleet overzicht van alle inzendingen is te zien op Facebook.

Feest aan Zee & Cultuur aan Zee

De expositie Groeten uit Scheveningen is onderdeel van de programmering van het themajaar Feest aan Zee en de collectieve cultuurcampagne Cultuur aan Zee. In 1818 bouwde Jacobus Pronk het eerste badhuis op Scheveningen. Dit jaar biedt de stad haar inwoners en bezoekers daarom een zee aan festiviteiten. De badplaats staat in de spotlights en de hele stad feest mee met festivals, exposities en voorstellingen. Tip: huur een Museumfiets en combineer een bezoek aan onze tentoonstelling met andere musea of het strand van Scheveningen. Op vertoon van uw Museumfietssleutel ontvangt u een gratis ansichtkaart in onze museumwinkel.

* Beelddrager: Een meisje met poppenwagen op het strand, ca. 1905, onbekende fotograaf. Collectie Haags Gemeentearchief.