Gezichten van de Gouden Eeuw. Portretten van Jan van Ravesteyn

Ooit was Jan van Ravesteyn de meest gewilde portretschilder van Den Haag, maar tegenwoordig is deze zeventiende-eeuwse schilder bij het grote publiek onbekend. Het Haags Historisch Museum brengt hierin verandering en zet van 26 november 2016 t/m 9 april 2017 de eens zo beroemde schilder in de schijnwerpers met de tentoonstelling ‘Gezichten van de Gouden Eeuw. Portretten van Jan van Ravesteyn’.

Jan van Ravesteyn (ca. 1572-1657) was in de zeventiende eeuw een van de belangrijkste portretschilders van Den Haag. Hij ontving eervolle opdrachten van onder meer prins Maurits, het stadsbestuur, de schutterij en rijke particulieren uit de stad. Bovendien werd hij geroemd door opdrachtgevers én tijdgenoten: de beroemde hofschilder Anthony van Dyck maakte zelfs een portret van hem.

Bij leven was hij een gevierd schilder, maar vandaag de dag is Van Ravesteyn bij het grote publiek nog onbekend. Daarom geeft het Haags Historisch Museum een overzicht van zijn leven, werk en opdrachtgevers, op de plek waar hij zelf zo'n 400 jaar geleden actief was als schutter. De expositie toont vier topstukken uit de eigen collectie, aangevuld met bruiklenen van o.a. het Mauritshuis en Rijksmuseum.

Activiteiten en educatie

Bij de tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals een lezing over zeventiende-eeuwse mode, workshops portretschilderen en stadswandelingen langs de plekken waar Van Ravesteyn heeft gewoond en gewerkt. Ook is er een speciale museumles ontwikkeld voor primair onderwijs en voortgezet onderwijs. Voor kinderen is er een gratis speurtocht door de tentoonstelling beschikbaar.

Bent u geïnspireerd geraakt? Bij de kassa kunt u, voor uzelf of uw (klein)kinderen, een gratis setje potloden/waskrijtjes en een poster met handige tips ophalen. Ga zelf aan de slag en deel uw portret op social media met ons (#portretHHM)!

Met dank aan:

De tentoonstelling en activiteiten zijn mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van o.a. het Sebastiaan Genootschap, Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds, de J.E. Jurriaanse Stichting, De Gijselaar-Hintzenfonds, de Nederlandse Kostuumvereniging en de Gemeente Den Haag.

Restauraties op zaal

Enkele jaren geleden vonden er bij het Haags Historisch Museum verschillende restauraties op zaal plaats in het kader van het project 'Geef Den Haag zijn burgemeesters terug!'. Lees meer over de restauratie in 2011 van het schilderij De magistraat ontvangt de officieren van de St. Sebastiaansschutterij en over de restauratie in 2012 van het schilderij De Haagse magistraat in 1636, beiden van Jan van Ravesteyn.