Expositie ‘Indisch Den Haag contra de Nazi’s’ in bibliotheek Ypenburg


Wanneer de Duitsers op 10 mei 1940 binnenvallen, bevinden er zich in Nederland tienduizenden mensen uit Nederlands-Indië. Indo’s (Indische Nederlanders), totoks (uit Indië afkomstige Europeanen zonder Indonesisch bloed) en Indonesiërs. Relatief veel van hen nemen deel aan het verzet en de strijd tegen de Duitse bezetter. Alleen al in Den Haag zijn er meer dan vijftig van hen betrokken bij vele vormen van verzet.

Tijdens de Maand van de Geschiedenis is van 10 oktober tot 30 november een bijzondere expositie over deze verzetshelden uit Nederlands-Indië te zien in Bibliotheek Ypenburg. De tentoonstelling is gebaseerd op het boek Zijn jullie kerels of lafaards? De Indische en Indonesische strijd tegen de nazi's 1940-'45 en komt voort uit een samenwerking tussen de auteur Herman Keppy en het Haags Historisch Museum.

Tegelijkertijd is in het Haags Historisch Museum de tentoonstelling Verlangen naar Vrijheid en Vrede. Ooggetuigen van ’40-’45 waarin ook twee Indische verzetsmensen worden geportretteerd.

Tevens geeft Keppy op 30 oktober de lezing Indisch Verzet tijdens de WOII in het Haags Historisch Museum.

Beeldmateriaal: Engelandvaarder Rudy Burgwal. Collectie NIOD.