De Winterkoning: balling aan het Haagse hof

Frederik V, keurvorst van de Palts, was begin 17de eeuw gedurende één winter koning van Bohemen, voordat de politieke situatie hem dwong te vluchten naar Den Haag. Zijn hofhouding heeft grote invloed gehad op de ontwikkeling van de kunsten in de Republiek en de hofcultuur van de Oranjes. Het leven van de Winterkoning in de Hofstad staat komende winter centraal in het Haags Historisch Museum.

Op Valentijnsdag in 1613 trouwde in Londen een Engelse koningsdochter met een Duitse vorstenzoon. Elizabeth Stuart (1596-1662) was de mooiste prinses van Europa en bovendien intelligent, creatief en ondernemend. Frederik V van de Palts (1596-1632) was de knappe en zorgeloze zoon van één van de vier Duitse keurvorsten. Het was liefde op het eerste gezicht. De passie voor elkaar heeft hen waarschijnlijk op de been gehouden toen het politiek een drama werd. Het leven en de liefde van dit koninklijke paar staat centraal in De Winterkoning, balling aan het Haagse hof, van 6 december 2003 tot en met 14 maart 2004 te zien in het Haags Historisch Museum.