De wereld in Den Haag

15 november 2014 t/m 6 april 2015

Portretten van migratie

Van oudsher heeft Den Haag een grote aantrekkingskracht op mensen vanuit de hele wereld. De sporen die zij nalieten vinden we terug in het straatbeeld, in het interieur, de kunst en in typisch Haagse gebouwen en producten zoals het Rozenburg porselein, de Haagse Passage en het Kurhaus. De tentoonstelling ‘De Wereld in Den Haag. Portretten van migratie’ laat zien hoe markante personen uit heden en verleden hun stempel drukten op de stad. Ontmoet deze individuen en bekijk de stad met andere ogen.

Een goed voorbeeld van een migrant die duidelijk zijn sporen in de stad heeft nagelaten is de Fransman Daniel Marot (1661-1752); deze gevluchte Hugenoot introduceerde in Den Haag de nieuwe Lodewijk XIV-stijl in de architectuur en woninginrichting en werd hofdecorateur van stadhouder Willem III. Veel van de gebouwen waaraan hij werkte, zoals de Trêveszaal en Paleis Kneuterdijk behoren tegenwoordig tot de zichtbare architectonische hoogtepunten van onze stad.
Maar ook aan de wieg van typisch Haagse industrie, zoals porselein, aardewerk en bier stonden tal van talentvolle buitenlandse ondernemers. Net als de terrazzowerkers uit Italië die in de 19de eeuw de vloer in de Haagse Passage legden, brachten zij hun expertise naar de stad of vonden de omstandigheden waarin die industrie zich kon ontwikkelen. Ook hedendaagse portretten van migratie zullen op de tentoonstelling te zien zijn.

Deze tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het Netwerk Erfgoed Haagse Migranten, Fonds 1818, Prins Bernhard Cultuurfonds, de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting en Stichting DOEN.

Foto- en videoproject Stad van Aankomst

Fotografen Conny Luhulima en Geert van Kesteren tonen in het foto en videoproject Stad van Aankomst een gedetailleerde momentopname van migratie en Den Haag anno nu. Zij leggen de stad stil op cruciale momenten, portretteren zijn bewoners, zijn wijken en laten de stad spreken door het woord te geven aan markante Hagenaars. Het werk dat nu getoond wordt, is een preview. Eind 2015 is het project in zijn volledigheid te bezichtigen in het Haags Historisch Museum.

Dit project wordt in opdracht van het Haags Historisch Museum gemaakt en komt tot stand met behulp van het Netwerk Erfgoed Haagse Migranten.