De wereld achter een poppenhuis

De fascinatie voor het kleine om ons heen is van alle tijden. Dat illustreert onze tentoonstelling De wereld achter een poppenhuis. Willem Tholen, Lita de Ranitz en vrienden (t/m 10 juni 2018). De expositie zoomt in op dé publiekslieveling van het museum: het grote pronkpoppenhuis uit 1910 van Lita de Ranitz. Ook leggen we verbindingen met hedendaagse ontwerpers en verzamelaars van miniatuurkunst en tonen we een selectie uit de collectie van Ria en Lex Daniels. Bijna 300 miniatuurkunstwerken uit hun verzameling van hedendaagse kunstenaars als Daniel Spoerri, David LaChapelle, Erwin Olaf en Rob Scholte zijn te bewonderen.

Lita de Ranitz en Willem Bastiaan Tholen

Geïnspireerd door de interieurbladen van haar tijd, bouwde de eigenzinnige en adellijke Lita de Ranitz (1876-1960) een pronkpoppenhuis in 1910. Het zou haar een leven lang bezighouden. In de tentoonstelling maakt u kennis met de wereld van Lita, haar echtgenoot de kunstschilder Willem Bastiaan Tholen (1860 – 1931) en hun relaties. Tholen en de Ranitz, die in 1919 met elkaar trouwden, beschikten over een uitgebreid netwerk aan kunstenaars en mensen aan het hof. Zij vormden daarmee het middelpunt van een echte Haagse sociale kring aan het begin van de 20ste eeuw. Niet alleen hangt het poppenhuis vol met schilderijtjes van beroemde kunstenaars als Jan Toorop, Louis Apol, Paul Gabriel, Johan Jongkind, Floris Arntzenius en vele anderen, maar ook bevat het 18de-eeuws Amsterdams zilver, Noorse knipkunst, Egyptische oudheden en Japanse miniaturen.

Al tijdens de bouw van haar poppenhuis correspondeerde Lita via miniatuurbriefjes met haar latere man Willem Bastiaan Tholen, een vermaard schilder van landschappen, stadsgezichten en portretten. Ook zijn atelier in de tuin van hun Haagse villa werd in miniatuur nagebouwd. In de tentoonstelling is een selectie uit het oeuvre van deze schilder opgenomen en wordt zijn sociale netwerk geduid.

Hedendaagse ontwerpers

Dat poppenhuizen en miniatuurkunst nog steeds inspireren, toont het laatste deel van de tentoonstelling. Sommige hedendaagse ontwerpers laten zich, op hun eigen manier, inspireren door de wereld in het klein. Hun werk is in de laatste zaal van de tentoonstelling te zien, samen met bijna 300 kunstwerken in miniatuur uit de collectie van Ria en Lex Daniels. Dit echtpaar heeft zich toegelegd op het verzamelen van miniatuurkunstwerken van internationaal befaamde kunstenaars.

Activiteiten en boek

Bij de tentoonstelling wordt een aantal activiteiten georganiseerd, zoals een lezing door historica en schrijfster Ileen Montijn en interieurworkshops voor jong en oud. Ook is er een speciaal Kinderspoor in de tentoonstelling, waarmee we kinderen uitnodigen om op ontdekkingsreis te gaan langs verschillende kastjes met miniatuurvoorwerpen, vergrootglazen, spelletjes en opdrachten. Ter gelegenheid van de tentoonstelling verscheen een heruitgave van het boek De poppenhuizen van jonkvrouwe Lita de Ranitz (Uitgeverij van Spijk, 2018).