Poppenhuizen

Er was eens... een jonkvrouwe met een poppenhuis

Op een dag in september 1910 werd op een Haags huis in aanbouw de Hollandse driekleur geplaatst, om te vieren dat het pand onder de kap was. Op zich was zo'n gebeurtenis heel gewoon in een stad als Den Haag, waar veel werd gebouwd. Maar in dit geval was er toch iets bijzonders aan de hand. Het huis was namelijk een poppenhuis. Niet zo maar een poppenhuis waarmee gespeeld zou kunnen worden, maar een pronkkast met daarin zes vertrekken die een zeer gedetailleerd beeld geven van een Haagse villa uit het begin van de twintigste eeuw.

De opdrachtgeefster was een adelijke Haagse dame: jonkvrouwe Lita de Ranitz, die in 1919 trouwde met de bekende kuntschilder Willem Bastiaan Tholen. Zij richtte het poppenhuis in en reisde met haar vriendin Marie Auguste van Hogendorp door Europa, op jacht naar meubeltjes en andere kleine voorwerpen voor haar poppenhuis. Lita ging ook andere poppenhuizen verzamelen en zo ontstond een prachtige collectie miniatuur-woonkamers, keukens, winkeltjes en poppen.

Lita legateerde haar verzameling aan het Kostuummuseum in Den Haag. Later ging deze over naar de collectie van het Haags Historisch Museum, waar met name het grote poppenhuis een belangrijke plaats in de vaste opstelling inneemt.

Van 17 februari t/m 10 juni 2017 is de tentoonstelling 'De wereld achter een poppenhuis' te zien.