Permanent te zien

Typisch Haags (bel-etage en eerste verdieping)

Den Haag kent vele gezichten: regeringscentrum, Hofstad, internationale stad van vrede en recht, Beatstad - maar Den Haag is ook de stad van ADO en de Haagse ooievaar. Het Haags Historisch Museum weerspiegelt al deze facetten in haar tentoonstellingen en in de vaste presentatie. De collectie is veelzijdig: het bijna vijf meter brede stadsgezicht op Den Haag van Jan van Goyen, de prachtig ingerichte poppenhuizen van Lita de Ranitz, maar ook de curieuze tong en vinger van de gebroeders De Witt. Onbekende en bekende schilders als Jan van Ravesteyn, P.C. La Fargue en Jan Steen tonen het leven in Den Haag uit voorbije tijden.

Uitkijkend op de beroemdste vijver van Nederland, de Hofvijver, ziet u in het Haags Historisch Museum de ontwikkeling van de stad op een digitale groeikaart. Stadsgezichten uit verschillende periodes tonen het leven van weleer. Dat de stad een lange geschiedenis kent als politiek en bestuurlijk centrum van Nederland, wordt hier duidelijk. En ook al heeft de Koning hier zijn werkpaleis, toch is Den Haag geen hoofdstad. Ook dat leggen we uit. Met het hof kwam de behoefte aan luxe goederen, terwijl gasthuizen en weeshuizen de armen van de stad opvingen. Haagse chic en de gewone Hagenaars leefden naast en met elkaar. Hoeden en petten wisselden elkaar af.

Tweede Wereldoorlogzaal (bel-etage)

Op de toepasselijke datum van 4 mei 2014 opende het Haags Historisch Museum de Tweede Wereldoorlogzaal. De Tweede Wereldoorlog heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op Den Haag. Sporen in het stadsaanzicht zijn nog altijd aanwezig, denk bijvoorbeeld aan de Atlantikwall, bunkers in de duinen en het stratenpatroon na het bombardement op Bezuidenhout. Den Haag had na Amsterdam de grootste Joodse Gemeenschap in Nederland. 11.000 Haagse joden zijn afgevoerd en op transport gesteld naar vernietigingskampen. Deze ingrijpende gebeurtenissen krijgen nu permanent aandacht in het Haagse stadsmuseum.

Den Haag Vandaag, 1945 tot nu (tweede verdieping)

In de nieuwe vaste presentatie Den Haag Vandaag, 1945 tot nu besteedt het Haags Historisch Museum vanaf 28 november 2015 aandacht aan de veranderingen in de stad na de Tweede Wereldoorlog. Het is de tijd van de Wederopbouw en nieuwe wijken verrijzen, het centrum gaat op de schop en ook de bevolking en het dagelijks leven veranderen. De presentatie illustreert deze ontwikkelingen aan de hand van objecten, schilderijen, maquettes, foto’s, films én persoonlijke verhalen van Hagenaars. Een serie stadslandschappen van fotografen Geert van Kesteren en Conny Luhulima is onderdeel van de presentatie en tonen de actuele stad en zijn bewoners.

Groeikaart

Den Haag 1300-2011

In 1300 woonden er ongeveer 1200 mensen in ‘die Haghe’. Inmiddels telt Den Haag meer dan een half miljoen inwoners. In het Haags Historisch Museum is te zien hoe de stad is gegroeid, van een klein dorp met een ‘kasteel’ in de dertiende eeuw tot de hofstad van nu. Hieronder krijgt u alvast een voorproefje op de groeikaart in het museum. Klik op de stipjes onderaan de afbeelding om steeds een stapje verder te gaan in de tijd.