Klein, kleiner, groots. De poppenhuizen van jonkvrouw Lita de Ranitz
Nu te zien

Klein, kleiner, groots. De poppenhuizen van jonkvrouw Lita de Ranitz

  • Wanneer 18 nov 2023 t/m 31 dec 2024 (Europe/Amsterdam / UTC100)
  • Voeg gebeurtenis toe aan agenda iCal
Het Grote Poppenhuis, het topstuk van Lita de Ranitz's miniatuurcollectie, was voorzien van álle moderne gemakken. Maar dit is niet het enige wat haar poppenhuis bijzonder maakt: het neemt je mee naar het Den Haag van rond 1910.

In september 1910 werd op een Haags huis in aanbouw de vlag gehesen. Het was een heel bijzonder huis: een moderne villa in miniatuur, gebouwd voor jonkvrouw Lita de Ranitz. Het Grote Poppenhuis, zoals deze miniatuurvilla bekend werd, was voorzien van alle moderne gemakken: warm en koud stromend water, centrale verwarming, elektriciteit en zelfs al een stofzuiger voor de meid.

grote poppenhuis-030.jpg

Lita reisde vanaf 1910 heel Europa door op zoek naar miniaturen en kunst om haar villa in te richten. Voor het poppenhuis verzamelde ze een bijzondere collectie schilderijen op miniatuurformaat van onder anderen Anton Mauve, Johan Barthold Jongkind en Hendrik Akkeringa. Het poppenhuis groeide uit tot een Haagse bezienswaardigheid en had zelfs een eigen postadres voor de eigen poppenhuiscorrespondentie!

Lita de Ranitz voor het grote poppenhuis, circa 1910. Foto JochemJurgens.jpg
Lita de Ranitz voor Het Grote Poppenhuis, circa 1911 


Maak een reis terug in de tijd en ontdek het Den Haag van rond 1910. Een periode waarin de geest van de 19e eeuw nog leefde en waarin moderne snufjes in het huishouden doordringen, maar de interieurs nog terugverwijzen naar vervlogen tijden. Een tijd waarin nog een duidelijk klassenverschil was tussen ‘mevrouw’ en de dienstbodes, maar waarin een ongehuwde rijke dame wel haar eigen leven kon inrichten zoals zij dat wenste.

Het Grote Poppenhuis is een uniek venster op die vervlogen wereld, samen met een rijke collectie van twintig poppenhuizen en andere historische miniatuurschatten die Lita de Ranitz naliet.

Klein_kleiner_groots_02.jpg
Tickets