Haags Historisch Museum zoekt voorwerpen met een verhaal over ons koloniaal verleden
foto's: Maaike van Grol
Terugblik

Haags Historisch Museum zoekt voorwerpen met een verhaal over ons koloniaal verleden

  • Wanneer 15 jun 2022 t/m 15 sep 2022 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Voeg gebeurtenis toe aan agenda iCal
In 2023 organiseert het museum een grote tentoonstelling over het koloniale verleden van regeringsstad Den Haag. Hierbij willen we laten zien zien hoe dit koloniaal verleden van invloed is op de mensen die nu in de stad wonen.

Het museum is daarom op zoek naar voorwerpen en kunstwerken die hun verhalen illustreren. Van een jurk tot een brief en van een bord tot een schilderij: het kan van alles zijn, als het maar een band heeft met bijvoorbeeld Indonesië, Suriname, de Caraïbische eilanden én met Den Haag.

Veel Hagenaars, jong en oud, kunnen verhalen vertellen over de Nederlandse koloniën en hebben iets bewaard dat hieraan herinnert. Omdat ze er zijn geboren, er hebben gewoond of omdat ze iets uit de familie hebben gekregen uit deze periode.

Verhalensalon

In augustus en september 2022 hebben we samen met een aantal Haagse netwerkpartners een zestal verhalensalons georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomsten zijn we in gesprek gegaan met de verschillende communities, mensen met wortels of een link met de voormalige koloniën. 

Er waren verhalensalons met en bij de volgende organisaties:


Noorie jurk - 1301-145027_055.jpg

Noorie: Mijn voorwerp is een Indiaas kledingstuk. Het laat me aan Den Haag denken omdat de stof van de Haagse Markt afkomstig is. Van die stof is mijn Indiase jurk gemaakt en de kraaltjes zijn er met de hand opgenaaid. Voor mij is het een bijzonder kledingstuk omdat ik het van mijn moeder heb gekregen. In een Hindostaanse familie is het heel belangrijk als je je eerste handgemaakte kleding krijgt.


Michael theebusje - 017HHM20130217-®maaikevangrolfotografie.jpg

Michael: Dit theebusje kreeg mijn grootmoeder voor haar 18e verjaardag in Surabaya. Haar vader had het laten maken in de kampong en orchideeën geplukt in het oerwoud. Deze stonden in het busje op haar te wachten.

Tentoonstelling over koloniaal Den Haag

Koloniaal verleden is gedeeld verleden. Ook in Den Haag. Misschien wel juist in regeringsstad Den Haag. De stad waar politieke beslissingen werden genomen met impact op vele Nederlanders, dichtbij en overzee. Beslissingen die grote gevolgen hadden voor families en individuen, zowel in de koloniën als in Den Haag.

Het jaar 2023 is een herdenkingsjaar waarin wordt stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij, de migratie van contractarbeiders en de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië. Veel Haagse stadgenoten hebben een Indisch verleden of hebben Indonesische roots, zijn nazaten van Hindostaanse contractarbeiders of hebben tot slaaf gemaakte Afrikaanse voorouders. Anderen hebben juist een band met de voormalige koloniën omdat familieleden erheen werden uitgezonden, bijvoorbeeld als bestuursambtenaar.

Het Haags Historisch Museum wil dit gedeeld koloniaal verleden graag laten zien aan de hand van voorwerpen die verhalen vertellen over familiegeschiedenissen, tradities, rituelen, religie, leef- of eetcultuur. Voorwerpen die een persoonlijk verhaal vertellen over het koloniale verleden en/of de neerslag daarvan in Den Haag vandaag. De bijdragen worden opgenomen in de tentoonstelling die vanaf maart 2023 te zien is in het Haags Historisch Museum.

Rianny ring - 017HHM20120817-®maaikevangrolfotografie.jpg

Rianny (foto  geheel boven): Ik heb dit voorwerp gekozen omdat het wat over mezelf en mijn afkomst vertelt. De mattenklopper is een Surinaams voorwerp en ik draag het omdat ik half Surinaams ben van afkomst. De mattenklopperring is een ring die je van een geliefd persoon krijgt, uit vriendschap of liefde. Het haalt al het negatieve van je pad. Het is voor mij bijzonder omdat ik het van mijn opa heb gekregen als teken van zijn liefde voor mij, ondanks onze afstand.

Tickets