Macht - 800 jaar Binnenhof
Verwacht

Macht - 800 jaar Binnenhof

  • Wanneer 02 okt 2021 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Voeg gebeurtenis toe aan agenda iCal
Macht – 800 jaar Binnenhof. Een verhaal van macht en tegenmacht, emancipatie, democratie en het Nederlandse polderen.

Al 800 jaar lang draait het op het Binnenhof in Den Haag om macht. Het is een van de oudste bestuurscentra van de wereld. Door de jaren heen is de macht op het Binnenhof veranderd. Er waren mooie en minder goede kanten. Winnaars en verliezers. Nu wordt Nederland als democratie vanuit het Binnenhof geregeerd. In de tentoonstelling Macht – 800 jaar Binnenhof zie je hoe Nederland een democratie werd. En wat er in 800 jaar tijd gebeurde op het Binnenhof.

Ga op politieke reis

Het Binnenhof is een enorm interessante plek. Veel belangrijke momenten uit de Nederlandse geschiedenis speelden zich er af. In de tentoonstelling ontdek je alle kanten van de geschiedenis van het Binnenhof. De plek vertelt het verhaal van macht en protest. Leer wat het Binnenhof te maken heeft met emancipatie. En kom te weten hoe er het typisch Nederlandse polderen ontstond.  

In de verwaarloosde en verbouwde gebouwen van het Binnenhof gaat het al jaren over recht en vrijheid en wat dat betekent. Discussies worden er steeds weer gevoerd.

Zie hoe dat er in de afgelopen 800 jaar uitzag. En hoe onze machthebbers ook gewoon mensen zijn.  

Macht – 800 jaar Binnenhof vertelt het verhaal over de Nederlandse politiek aan de hand van vier thema's:

  • Bouwen voor de macht
  • Strijden om de macht
  • Kleven aan de macht
  • Pronken met de macht

In het Haags Historisch Museum zie je unieke voorwerpen en kunststukken die de geschiedenis van het Binnenhof laten zien. Bijvoorbeeld de tong en vingers van de gebroeders De Witt, de troon van koning Willem III en de buttons van Haagse Dolle Mina's. Maar ook de mooiste en meest speciale prinsjesdaghoeden en de posters van de anti-kruisrakettendemonstratie zie je in de tentoonstelling.  

Een tentoonstelling die aan het denken zet

Je wordt ontvangen in een Binnenhofdecor. De vier hoofdrolspelers van de tentoonstelling nemen je in een korte film mee naar het verleden. Ze vertellen bijvoorbeeld over de discussie rondom de eerste vrouwelijke premier. Of wat ze vinden van protesten op het Binnenhof. Verwacht geen traditionele geschiedenisles, maar zie hoe het verhaal van het Binnenhof van verschillende kanten wordt verteld.

Macht – 800 jaar Binnenhof is te zien vanaf 2 oktober. 

Tickets