Macht - 800 jaar Binnenhof
Foto: Gerrit Schreurs
Nu te zien

Macht - 800 jaar Binnenhof

  • Wanneer Vanaf 01 jan 2022 (Europe/Amsterdam / UTC100)
  • Voeg gebeurtenis toe aan agenda iCal
Macht – 800 jaar Binnenhof. Een verhaal van macht en tegenmacht, emancipatie, democratie en het Nederlandse polderen.

Het Binnenhof in Den Haag is al achthonderd jaar het strijdtoneel van de macht. Die geschiedenis maakt het Binnenhof een van de oudste bestuurscentra in de wereld. Op deze symbolische plek heeft de macht door de eeuwen heen verschillende gedaantes gehad, met wisselende spelers, met winnaars en verliezers, met mooie en met wrede kanten, en met onze democratie als resultaat.

HHM_Macht-800jaarBinnenhof-3_RGB.jpg

Ga op ontdekkingsreis

Het Binnenhof is een enorm interessante plek. Veel belangrijke momenten uit de Nederlandse geschiedenis speelden zich er af. In de tentoonstelling ontdek je alle kanten van de geschiedenis van het Binnenhof. De plek vertelt het verhaal van macht en protest. Leer wat het Binnenhof te maken heeft met emancipatie. En kom te weten hoe er het typisch Nederlandse polderen ontstond.  

In de verwaarloosde en verbouwde gebouwen van het Binnenhof gaat het al jaren over recht en vrijheid en wat dat betekent. Discussies worden er steeds weer gevoerd.

Zie hoe dat er in de afgelopen 800 jaar uitzag. En hoe onze machthebbers ook gewoon mensen zijn.  

Macht – 800 jaar Binnenhof vertelt het verhaal over de Nederlandse politiek aan de hand van vier thema's:

  • Bouwen voor de macht
  • Strijden om de macht
  • Kleven aan de macht
  • Pronken met de macht

In het Haags Historisch Museum zie je unieke voorwerpen en kunststukken die de geschiedenis van het Binnenhof laten zien. Bijvoorbeeld de tong en vingers van de gebroeders De Witt, de troon van koning Willem III en de buttons van Haagse Dolle Mina's. Maar ook de mooiste en meest speciale prinsjesdaghoeden en de posters van de anti-kruisrakettendemonstratie zie je in de tentoonstelling.  

HHM_Macht-800jaarBinnenhof-5_RGB.jpg

Een tentoonstelling die aan het denken zet

Je wordt ontvangen in een Binnenhofdecor. De vier hoofdrolspelers van de tentoonstelling nemen je in een korte film mee naar het verleden. Ze vertellen bijvoorbeeld over de discussie rondom de eerste vrouwelijke premier. Of wat ze vinden van protesten op het Binnenhof. Verwacht geen traditionele geschiedenisles, maar zie hoe het verhaal van het Binnenhof van verschillende kanten wordt verteld.

Wandel mee door de residentie Den Haag

In de maanden april - juni kun je er elke zondag meelopen met een wandeling rond het Binnenhof en door het Hofkwartier, het historische machtscentrum van Den Haag.

 Lees verder

Tickets