Atrium Den Haag: Indisch Den Haag contra de Nazi’s
Indische jongens Louis Bernet en Fons Loohuizen van het RAF 320 Squadron

Atrium Den Haag: Indisch Den Haag contra de Nazi’s

• Wanneer 03 mei 2022 t/m 20 mei 2022 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Voeg gebeurtenis toe aan agenda iCal
Vrij toegankelijke tentoonstelling in het Atrium van het Stadhuis Den Haag.

Tijdens de Duitse bezetting van 1940-’45 zijn er veel mensen uit Nederlands-Indië die zich aansluiten bij de strijd tegen de onderdrukker. Alleen al in Den Haag zijn meer dan vijftig van hen betrokken bij vele vormen van verzet, waaronder het laten onderduiken van mensen, sabotage, overvallen, de Ordedienst, illegale pers, studentenverzet en Englandvaart. Menig Indische jongen bemande de RAF-vliegtuigen die missies vlogen boven bezet gebied en Duitsland.

Al voor de oorlog bestaat er een grote Indische gemeenschap in Nederland. Wanneer de Duitsers op 10 mei 1940 binnenvallen, gaat het om tienduizenden mensen uit Nederlands-Indië: Indo’s (Indische Nederlanders), totoks (uit Indië afkomstige Europeanen) en Indonesiërs. Journalist en schrijver Herman Keppy deed zo’n twaalf jaar lang onderzoek en stelde vast dat honderden van hen zich tegen de Duitsers hebben verzet. In zijn publicatie ‘Zijn jullie Kerels of Lafaards? De Indische en Indonesische strijd tegen de nazi’s 1940-‘45’ (2019) geeft Keppy voor het eerst een overzicht van hun strijd. Het is voor velen, inclusief de Indische gemeenschap, een tot nog toe onderbelicht verhaal.

Indische jongens Louis Bernet en Fons Loohuizen van het RAF 320 Squadron

In het kader van de Haagse Vrijheidsweken organiseert het Haags Historisch Museum samen met journalist en schrijver Herman Keppy de tentoonstelling Indisch Den Haag contra de Nazi’s

De tentoonstelling is samengesteld door Herman Keppy, geproduceerd door het Haags Historisch Museum en kwam tot stand met steun van: Stichting Atrium City Hall, Stichting Tong Tong, Pasar Malam Besar B.V. en Fonds 1818.