Gesprek voor morgen: drie talks over ons koloniaal verleden
Terugblik

Gesprek voor morgen: drie talks over ons koloniaal verleden

  • Wanneer 31 mei 2023 t/m 16 aug 2023 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Voeg gebeurtenis toe aan agenda iCal
Een jonge generatie onderzoekers, schrijvers en makers biedt nieuwe perspectieven op onze koloniale geschiedenis. Op drie verschillende avonden gaan ze met elkaar én het publiek in gesprek.

Het bestaande verhaal  is verouderd en aan een update toe...

Het cliché voorbij 
woensdag 31 mei, 20.00 – 21.30 uur
(inloop 19.30 uur)

Cliché en stereotype beelden in film, reclame, media en tentoonstellingen veranderen in een snel tempo. Dat gebeurt onder het kritische oog en druk van kijkers, makers en schrijvers. Maar sommige clichés blijven terugkomen, zeker als het gaat over clichés en stereotype beelden van Aziatische Nederlanders. Tijdens deze gespreksavond bespreken we in hoeverre en op welke manieren Aziatische Nederlanders gerepresenteerd worden in media en musea in Nederland. Overheersen daarin bepaalde beelden en welke verhalen worden hiermee systematisch niet verteld? En hoe kunnen we dit duurzaam veranderen?

Reza Kartosen-Wong (foto: Tammy van Nerum)Keynote spreker: Reza Kartosen-Wong
Schrijver en mediawetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam. Houdt zich bezig met een diverser en inclusiever media- en cultuurlandschap.

Hui Hui PanPanellid: Hui-Hui Pan
Cultureel organisator, verbinder en strateeg. Oprichter van Pan Asian Collective (PAC), dat zich inzet voor meer representatie en empowerment van Aziaten in Nederland.                                                     

Rui Jun LuongPanellid: Rui Jun Luong
Initiatiefnemer van Asian Raisins, waarmee ze zich inzet tegen discriminatie en rascisme. Ook ontwikkelde ze het spel Guess Who: Asian Edition.

Danielle Zawadi (foto Wouter le Duc)Artiest: Danielle Zawadi
Danielle is een spoken word artiest. Haar verhalen gaan veelal over wat het betekent om jong te zijn in Nederland als iemand van de tweede generatie (geboren in de Democratische Republiek Congo en opgegroeid in Nederland). 

Kosten per avond: € 8,- (inclusief koffie/thee)

 Boek je tickets hier.


De kracht van herdenken
woensdag 28 juni, 20.00 – 21.30 uur 
(inloop 19.30 uur)


Den Haag krijgt een monument om stil te staan bij het trans-Atlantische slavernijverleden van de stad. Voorafgaand aan dit besluit is er veel discussie gevoerd over de vraag of dit één monument zou moeten zijn voor herdenking van het gehele koloniale verleden. Het roept de vraag op welke (historische) gebeurtenissen herdacht worden in Den Haag, en door wie? Hoe gaan we hier als stad mee om? Wat is de betekenis van herdenken en welke rituelen zijn hierbij belangrijk?

Marian Markelo.pngKeynote spreker: Marian Markelo
Marian Markelo verricht jaarlijks op 1 juli het plengoffer bij de herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Oosterpark in Amsterdam. Ze is oprichter van het NIRASE: het Nederlands Winti-instituut en bestuurder bij diverse Afro-Surinaamse organisaties, zoals het NINSEE.

Rishma Khubsing.jpgPanellid: Rishma Khubsing
Als initiatiefnemer van 3 mei, een liefdevol verzoek, pleit Rishma voor een nationale inclusieve herdenkingsdag voor de gehele Nederlandse koloniale geschiedenis. 

Henry Timisela.jpegPanellid: Henry Timisela
Henry Timisela is sinds 2020 directeur van het Moluks Historisch Museum en lid van de adviescommissie Monument Haags Slavernijverleden en Koloniale Erfenis.

Benzo Karim - foto Bart Merks.jpgArtiest: Benzo Karim
Benzo Karim is een spoken word artiest en dichter. In 2019 won hij de El Hizjra literatuurprijs (poëzie). En in 2022 debuteerde hij met zijn dichtbundel El Ghorba.

Kosten per avond: € 8,- (inclusief koffie/thee)

 Boek je tickets hier.


De smaak van vandaag
woensdag 16 augustus, 20.00 – 21.30 uur 
(inloop 19.30 uur)

Deze avond vieren we de rijkdom aan smaken in ons eten. Eten brengt mensen samen, maar is soms ook onderdeel van discussie. Zo zorgde de plaatsing van de Indische rijsttafel op de Lijst Immaterieel Erfgoed Nederland voor veel ophef. Slavernij, kolonisatie, oorlog en migratie lieten hun sporen achter in onze keukens. Zijn we ons bewust van de politieke lading rondom onze favoriete gerechten? En wat is de invloed daarvan op de eetcultuur in Den Haag?

Matthijs Kuipers2.jpgKeynote spreker: Matthijs Kuipers
Matthijs Kuipers promoveerde in 2018 aan het Europees Universitair Instituut in Florence op een proefschrift over koloniale cultuur in Nederland. In 2021 onderzocht hij welke rol Utrecht speelde in het Nederlands slavernijverleden.

Noni Kooiman2.jpgPanellid: Noni Kooiman
Noni Kooiman is kookboekenauteur en werkte de afgelopen jaren in gerenommeerde restaurants als Vuurtoreneiland en de Klepel. In 2022 verscheen haar boek Switi Sranan over de Surinaamse keuken en haar geschiedenis.

Maureen Tan.jpgPanellid: Maureen Tan
Maureen Tan is schrijfster van bekende en populaire kookboeken De bijbel van de Indonesische Keuken en Java en eigenaar van Anak Bungsu Kookworkshops. 

Amara van der Elst.jpgArtiest: Amara van der Elst
In 2021 maakte Amara indruk op heel Nederland met haar voordracht tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Ze zette haar eigen spoken word writerscamp Rhyme & Reason op en schitterde ze op het muziekalbum Binnenste Buiten van Spraakuhloos.

Kosten per avond: € 8,- (inclusief koffie/thee)

 Boek je tickets hier.

Deborah Cameron_foto door Jassir Jonis.jpgGespreksleider 31 mei en 28 juni: Deborah Cameron
Deborah Cameron is host, storyteller, programmamaker, jeugdwerker en coach. Als oprichter van de stichting Powered by DeeDee, levert ze een bijdrage aan het verbeten van de sociaal-economische positie van gemarginaliseerde groepen in Den Haag zoals vrouwen en jongeren van kleur. Dit wordt gedaan door middel van diverse sociaal culturele projecten.

Nike-1.jpgGespreksleider 16 augustus: Nike Ayinla
Nike Ayinla is werkzaam als social designer en voelt zich gedreven om sociaal-maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Daarnaast is Nike founder van Orisun Studio, een creatieve studio voor professionele designers en artiesten. Met een flinke dosis positiviteit en moed streeft Nike ernaar om kwalitatieve projecten te ontwikkelen met haar team. 

Tickets