Frederick Linck. Foto's van Den Haag in de jaren ’70
Frederick Linck, Vrouw + bontjas + hond, 1978 (collectie Haags Historisch Museum)
Terugblik

Frederick Linck. Foto's van Den Haag in de jaren ’70

  • Wanneer 07 okt 2023 t/m 01 apr 2024 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Voeg gebeurtenis toe aan agenda iCal
Uitgebrande auto’s, verlaten afwerkplekken, excentrieke buurtbewoners en half gesloopte wijken – dit is het Den Haag dat fotograaf Frederick Linck heeft vastgelegd.

Fotograaf Frederick Linck (1942-2020) toont in zijn foto's uit de jaren '70 het verval van de Haagse binnenstad, van een wereld die op het punt staat om te verdwijnen. Hij legt er de sloop van de verkrotte, oude stad vast. Vooral mensen hebben zijn aandacht. Hij maakt melancholische en ontwapenende portretten van zijn buurtgenoten: van daklozen en caravanbewoners tot buurtjongens en middenstanders. Ook buiten de binnenstad vindt Linck zijn inspiratie in het ‘volkse’ Den Haag – op de Haagse Markt en de jaarlijkse kermis op het Malieveld maakt hij verschillende fotoseries.

Frederick Linck_013.jpg

De foto’s van Frederick Linck tonen een decennium van verwaarlozing en sloop, maar ook van de vele mensen die bleven of juist in deze rauwe buurt een nieuw thuis vonden. Mede dankzij protesten van buurtbewoners veranderde het beleid van de gemeente. In de jaren ’80 werd de afbraak van de binnenstad een halt toegeroepen door actiegroepen en een links college.

Frederick Linck, Auto na de oudejaarsviering 1974.jpg

Frederick Linck, Auto na de oudejaarsviering, 1974 (collectie Haags Historisch Museum)


Aanleiding voor de tentoonstelling is de schenking van ruim 150 foto’s uit de nalatenschap van Frederick Linck. Een selectie uit deze schenking wordt in de tentoonstelling aangevuld met verhalen van buurtbewoners die hem hebben gekend. Deze foto’s uit de jaren ’70 vormen een welkome aanvulling van de (documentaire) fotografiecollectie van het Haags Historisch Museum en geven een uniek tijdsbeeld van vervlogen Den Haag.

Podcast

Bij de tentoonstelling is een driedelige podcast met verhalen en herinneringen aan het rauwe Den Haag van Frederick Link. Beluister de podcast hier.

Frederick Linck, Haagse jeugd op de kermis, 1976.jpg
Frederick Linck, Haagse jeugd op de kermis, 1976 (collectie Haags Historisch Museum)


Rondleidingen

Op de volgende data zijn er rondleidingen over de tentoonstelling:

  • zaterdag 17 februari, 14.00 uur

  • zaterdag 24 februari, 14.00 uur

  • zaterdag 9 maart, 14.00 uur

Verzamelen in de entreehal. De rondleidingen zijn gratis voor bezoekers van het museum.

Tickets