Alexine Tinne, fotograaf - haar wereldbeeld
Alexine Tinne en reisgenoten te Algiers, collectie Nationaal Archief
Verwacht

Alexine Tinne, fotograaf - haar wereldbeeld

  • Wanneer 11 dec 2021 t/m 12 jun 2022 (Europe/Amsterdam / UTC100)
  • Voeg gebeurtenis toe aan agenda iCal
Het eerste grote overzicht van de fotografie van deze 19e-eeuwse wereldburger

Alexine Tinne (1835 – 1869) was in de negentiende eeuw wereldberoemd als ontdekkingsreiziger. Ze was echter ook een van de belangrijkste pioniers uit de begintijd van de fotografie in Nederland. Nieuw onderzoek naar haar leven en werk is aanleiding voor een herwaardering van de fotografie van deze eigenzinnige ‘Haagse dame’. Tijdens haar verblijf in Noord-Afrika legde ze zich toe op portretten van haar Nederlandse, mediterrane en Afrikaanse reisgenoten, haar ‘nieuwe familie’.

Het Haags Historisch Museum presenteert in samenwerking met Universiteit Leiden en Dagmar van Weeghel als eerste een compleet overzicht van het fotografisch oeuvre van Alexine Tinne. Fotografie van tijdgenoten plaatst het werk van Tinne in internationale context. Haar negentiende-eeuwse foto’s gaan bovendien een dialoog aan met het werk van de hedendaagse fotografe Van Weeghel (1974).

Haar portretten van haar Nederlandse, mediterrane en Afrikaanse reisgenoten getuigen van een opmerkelijk egalitaire kijk op de wereld. 

Tickets