QR6
foto: Kim Verkade

QR6

Zaal 5 wand 2 paneel 1 22 t/m 30

Stadhouder prins Willem IV
Hollandse School, ca. 1750

Willem IV van Oranje-Nassau (1711-1751) werd al bij zijn geboorte stadhouder van Friesland, als opvolger van zijn overleden vader. Later werd hij stadhouder van alle gewesten. Hij trouwde met de Engelse koningsdochter Anna van Hannover. Willem IV had een slechte gezondheid en stierf al op vrij jonge leeftijd.

Trommel en mace (stok van de tamboer-maitre) van muziekvereniging De Residentie
Maker onbekend, eerste helft 20ste eeuw

Bij de fanfare loopt de tamboer-maitre voorop om met zijn stok de maat van de muziek aan te geven. Den Haag is vanouds een muziekstad, met in de meer recente tijd popsterren als Anouk, Shocking Blue en Golden Earring. Helaas heeft het museum maar weinig muziekgerelateerde voorwerpen in de collectie. Dat gat wordt gedeeltelijk ingevuld door Museum RockArt in Hoek van Holland dat de Nederlandse popmuziekgeschiedenis vanaf de jaren ’50 tot nu laat zien.

Reclamemateriaal van broodjeszaak Dopmeijer
Maker onbekend, 20ste eeuw

John en Alie Dopmeijer verkochten in april 2018 hun laatste broodje in hun familiebedrijf aan de Rijswijkseweg. De firma Dopmeijer bestond toen al 107 jaar. Het broodje bal en het broodje uierbord ‘koeientiet’ waren een begrip in Den Haag. Het museum heeft bij de sluiting van de zaak een aantal spullen kunnen overnemen, waaronder een schilderij van de winkel en enkele neonreclames.

De renbaan in Scheveningen
Joseph Moerenhout, 1846

Op dit schilderij van Moerenhout (1801-1875) zien we de renbaan die van 1846 tot 1854 floreerde in Scheveningen. Deze baan was aangelegd tussen de Badhuisweg en de Gevers Deynootweg en had een lengte van 1600 meter. Tot de toeschouwers behoorden vaak paardenliefhebber koning Willem II en vele andere hooggeplaatsten. Een paar kilometer naar het noorden begon later baron van Brienen een renbaan op zijn landgoed Groenendaal, die aan het begin van de 20ste eeuw werd opgevolgd door een renbaan op het Wassenaarse landgoed Duindigt. Dit schilderij werd in 1905 aan het Gemeentemuseum geschonken door projectontwikkelaar mr. A.E.H. Goekoop.

Besneeuwd kerkhof (Oud Eik en Duinen)
Herman Berserik, 1982

Kunstschilder Herman Berserik (1921-2003) ontving zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij woonde en werkte vanaf 1952 in de tuinmanswoning van het landgoed De Voorde in Rijswijk. Berserik had een zekere hang naar nostalgie en werkte in een realistische stijl in een tijd waarin de abstracte kunst als het hoogste goed werd beschouwd. Hij gaf op zijn kunstwerken vaak wat ongebruikelijke locaties weer, zoals een opslag met scheepsboeien, een scheepswerfje, een rangeerterrein en in dit geval een kerkhof. Het ging hem daarbij vooral om het picturale effect.

Vergulde houten leeuw, uithangteken van de herberg Lion d’ Or
Maker onbekend, eerste helft 19de eeuw

De eeuwenoude herberg Lion d’Or (Gouden Leeuw) aan de Hofweg veranderde begin twintigste eeuw in een deftig restaurant onder de naam House of Lords. Het pand is in 1986 afgebroken ten behoeve van de nieuwbouw van de Tweede Kamer. De voorgevel met de karakteristieke glazen luifel is herbouwd in het Louwman Museum. De houten leeuw was al lang voor die tijd naar het museum gegaan. Het museum bezit meerdere 19de-eeuwse uithangtekens. Ze waren vroeger een opvallende verschijning in het Haagse stadsbeeld.

Jan Adriaensz. Kolff en zijn drie kinderen
Hollandse School, 16de eeuw

Deurwaarder Kolff, die getrouwd was met Clara Dircksdochter Boot, is hier afgebeeld met drie van zijn kinderen, die zijn overleden. Neelken (het meisje met de kelk) is bezweken aan de pest, Joris (midden) stierf 13 weken oud en zijn broertje Dirck (rechts) telde slechts drie weken bij zijn overlijden. Op de achtergrond staat de Dood met een speer en een zandloper. De miskelk en de gevouwen handen geven aan dat het hier om devote kinderen gaat. Een engel wijst de kinderen de weg naar het paradijs.

Kegelbal in kist van Sociëteit de Witte
Vervaardiger onbekend, ca. 1930

In het deftige pand van herensociëteit De Witte aan het Plein werd in de jaren dertig in het souterrain een kegelbaan aangelegd. Toen deze baan na de oorlog werd gerenoveerd, werden de oude kegelballen en toebehoren weggedaan. Het museum heeft toen enkele exemplaren in de collectie opgenomen.

Ruiterportret stadhouder prins Frederik Hendrik
Hollandse School, ca. 1646

Dit schilderij van de ‘stedendwinger’ Frederik Hendrik (1584-1647), een geduchte legeraanvoerder in de Tachtigjarige Oorlog, kwam mee met een legaat van familieportretten van de Haagse familie van den Kerckhoven. Mr. Willem van den Kerckhoven (in 1652 geportretteerd met zijn gezin door Johannes Mijtens, te zien in zaal 2) was adviseur van Amalia van Solms, de echtgenote van stadhouder Frederik Hendrik.

Tickets