QR20
foto: Kim Verkade

QR20

Zaal 7 Wand 3

Het Spui in de winter
Johannes Christiaan Karel Klinkenberg, ca. 1900

Klinkenberg maakte honderden stadsgezichten, gedetailleerd en altijd met een bijzondere lichtval. Op dit schilderij heeft het Spui nog zijn gracht, die in 1903 is gedempt. Rechts is het hek van de Nieuwe Kerk te zien.

Hofje bij de Nieuwe Haven
Jan Weissenbruch, ca. 1870

Jan Weissenbruch (1822-1880) maakte bijzonder verstilde stadsgezichten. Het bijzondere van dit schilderij is dat er nu eens geen uit toeristisch oogpunt aantrekkelijke locatie is gekozen, maar een ‘achterbuurt’ die de meeste kunstschilders meden. Het ging Weissenbruch vooral om het schilderachtige van de locatie. In het bestaande straatbeeld bracht hij op zijn schilderij wel wat wijzigingen aan, bijvoorbeeld door de 19de-eeuwse bebouwing te voorzien van ramen in 17de-eeuwse stijl. Zo appelleerde zijn schilderij aan de liefde onder kunstschilders en -kopers voor de voortbrengselen van de Gouden Eeuw. Het schilderij is in 2007 aangekocht van een kunsthandelaar met steun van de Vereniging Rembrandt.

Rijtuigen in Scheveningen
Floris Arntzenius, ca. 1900

Deze rijtuigen staan opgesteld op het Gevers Deynootplein, niet ver van het Kurhaus. Ze fungeerden als een soort taxi voor de welgestelde logees van hotels als het Kurhaus en het Palace Hotel. Ook andere bezoekers aan de badplaats met haar vele vertier maakten van deze rijtuigen gebruik.

Op de pier van Scheveningen 1941 Stereofoto’s
Wim Berssenbrugge, 1945

Fotograaf Wim Berssenbrugge (1918-2007) was een groot deskundige op het gebied van de stereofotografie. Tijdens de hongerwinter 1944-1945 werkte hij voor de ondergrondse als fotograaf van geheime documenten. Daarnaast maakte hij clandestien opnames van het opstijgen van een Duitse V-2. Hij legde ook de bevrijding van Den Haag vast in stereodia’s. Zijn weduwe schonk de dia’s aan het museum. Berssenbrugge werkte na de oorlog als fotograaf bij de KLM, om vervolgens freelance fotograaf te worden. In 1955 ging hij werken voor de View-Master fabriek in België. Hij maakte ook veel reisfoto’s.

Reclameplaatje mandenfabriek Ferd. van Vliet
Firma Ottevanger, Rotterdam, ca. 1905

De Koninklijke Nederlandsche Mandenfabriek Ferd. van Vliet maakte onder andere gevlochten strandstoelen. Op deze geëmailleerde reclameplaat is een aantal van deze strandstoelen te zien op het Scheveningse strand (met de toen onlangs gebouwde Pier op de achtergrond). Hoewel er sprake is van een fabriek, werden de strandstoelen vrijwel geheel met de hand gevlochten.

‘Zoo ik iets ben’ Louis Couperus
Loek Bos, ca. 2013

De in Den Haag geboren schrijver Louis Couperus (1863-1923) debuteerde in 1889 met zijn roman Eline Vere en had daarmee meteen groot succes. Na een reis door Nederlands-Indië, waar zijn familie rijk was geworden, publiceerde hij zijn roman De stille kracht, die zich in Nederlands-Indië afspeelt. Couperus is door de beeldhouwer afgebeeld met zijn hond Brinius.

Draagkoets
Maker onbekend, 18de eeuw

Deze koets, die werd gedragen door twee knechten, was bedoeld om korte afstanden te overbruggen. Opvallend is dat deze koets alleen aan de buitenkant afgesloten en weer ontgrendeld kan worden.

Tickets