QR17
foto: Kim Verkade

QR17

Zaal 6 Blokken

Schaalmodellen venterswagens
G. Pat, rond 1985

De Haagse hotelhouder G. Pat maakte in zijn vrije tijd miniaturen van de venterswagens die hij in zijn jeugd had meegemaakt. Met veel liefde en oog voor detail reconstrueerde hij de karren van Haagse venters die in vroeger tijd met hun handelswaar langs de huizen kwamen.

Maquette paleis Huis ten Bosch

De maquette toont de oorspronkelijke gedaante van Huis ten Bosch, zoals het buitenverblijf tussen 1645 en 1652 in opdracht van stadhouder prins Frederik Hendrik en zijn echtgenote Amalia van Solms in het Haagse Bos was gebouwd. Het bestond uit een grote zaal, de Oranjezaal, met enkele vertrekken eromheen. Pas in de 18de eeuw werd het paleis met zijvleugels uitgebreid. Het museum heeft deze maquette in langdurig bruikleen van museum paleis Het Loo in Apeldoorn. De maquette is goed bruikbaar bij het vertellen van de Haagse geschiedenis en is dan ook geregeld te zien op een tentoonstelling. Als bruikleennemer heeft het museum de zorgplicht voor dit object.

Krossi malas of gemakkelijke stoel uit Nederlands-Indië
Maker onbekend, eerste helft 20ste eeuw

De krossi malas of koersi males (van het Maleis: krossi= bank, malas= lui) was een geliefd meubel in Nederlands-Indië. Zo’n stoel mochten reizigers die vanuit Indië de oversteek maakten naar Europa gratis meenemen op het schip om hem te gebruiken als dekstoel. Dit exemplaar is in de jaren tachtig  gekocht op een veiling in het Venduehuis der Notarissen in Den Haag. Den Haag wordt wel de ‘weduwe van Indië’ genoemd omdat zich hier in de 19de en 20ste eeuw veel oud-Indiëgangers vestigden.

Kistje, brandijzer (om houten biertonnen mee te merken), brandemmer en andere zaken van de Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij
Makers onbekend, eerste helft 20ste eeuw

De Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij was van 1881 tot 1974 in bedrijf in een reusachtig fabriekscomplex aan de Noordwal. Het was de grootste brouwerij van Den Haag, die in haar gloriejaren naar 83 verschillende landen bier exporteerde. De brouwerij bezat een groot aantal hotels en cafés in Nederland. Na de fusie met een andere brouwerij werd het fabriekscomplex gesloopt. Op de plaats ervan verrees het woningencomplex ZHB-hoven. Bij verzamelaars van bierglazen en andere biersouvenirs is de voormalige ZHB geliefd. Verschillende van hen hebben stukken uit hun verzameling afgestaan aan het museum.

Schaalmodel van een Haagse trekschuit
G. Pat, rond 1990

De Haagse hotelhouder G. Pat maakte aan de hand van oude prenten en schilderijen deze reconstructie van een Haagse trekschuit uit de 17de eeuw. Met dergelijke schuiten, die voortgetrokken werden door een paard dat op het jaagpad liep, kon de reiziger zich op comfortabele wijze laten vervoeren van bijvoorbeeld Delft naar Den Haag. Via de Trekvliet en de Vliet was Den Haag op deze manier verbonden met andere steden en dorpen.

Schaalmodel van het binnenvaartschip van Klaas Pander
Maker onbekend, 19de eeuw

In de waterrijke streken in de kop van Overijssel hield een deel van de bevolking zich bezig met het vervaardigen van biezen matten. Klaas Pander vervoerde dergelijke matten met zijn binnenvaartschip naar Den Haag. Hier begon hij een bescheiden winkel aan de Brouwersgracht. In 1878 opende hij een winkel in de Wagenstraat, waar later naast matten ook linoleum, dekens en meubels verkocht werden. Pander groeide uit tot een meubelgigant met een eigen fabriek.

Tickets