QR14
foto: Kim Verkade

QR14

Zaal 6 vitrine

Wandbord met afbeelding van de Hofvijver en de Korte Vijverberg
Ceramiek, ca. 1900

Het bord toont de Hofvijver met het eilandje en op de achtergrond de huizen aan de Korte Vijverberg. Links zien we de Sint Sebastiaansdoelen waarin toen het Gemeentemuseum was gevestigd (dat verhuisde in 1935 naar de Stadhouderslaan) en waarin sedert 1986 het Haags Historisch Museum is gehuisvest.

Voorwerpen broodfabriek Hus

Hus was decennialang een begrip in Den Haag en ver daarbuiten. Het begon in 1895 toen de Haagse ondernemer B. Hus een broodfabriek oprichtte in de Jacob Catsstraat. Het goede en goedkope brood sloeg aan en al spoedig werden meer fabrieken geopend en kreeg de bakkerij eigen winkels door heel Den Haag. In 1925 waren er al zeven moderne brood- en banketfabrieken en veertig eigen winkels. Het brood werd uitgevent met bakkerskarren en vanaf de jaren zestig met elektrowagentjes. In 1950 had Hus meer dan 3.000 personeelsleden. Vermaard was het King Cornbrood, het Casinobrood en de Knip en op TV klonk de kreet ‘Ik ga bij Japie eten.’ De ronde Haagse Tip Topkoeken (in een groene koker) waren niet aan te slepen. In 1987 verdween de productie naar Rotterdam en ging verder onder de vlag van het grote concern Meneba.

Bonbondoos van de firma Krul
Maker onbekend, 20ste eeuw

Krul was een zeer luxe banketbakker en tearoom aan het Noordeinde. Heel ‘deftig’ Den Haag kwam hier het overheerlijke gebak van Krul eten. Helaas werden de productiekosten te hoog en moest Krul in 1970 voorgoed de deuren sluiten.

Tickets