QR12
foto: Kim Verkade

QR12

Zaal 6 wand 1

Uithangteken van hoeden- en pettenzaak Bik
Maker onbekend, ca. 1901

S.J. Bik opende in 1890 zijn winkel in herenkleding en hoeden en petten aan de Geest, een zijstraatje van de Torenstraat. De winkel werd in 1901 verbouwd en daarna veranderde er tot de sluiting niets meer aan de inrichting. Na 1940 verkocht de winkel uitsluitend hoeden en petten. Diverse generaties Bik runden de winkel, de laatste telg overleed in 1991. Nieuwe eigenaars hielden het nog even vol, maar in 2002 sloot de winkel definitief de deuren. De toonbank en diverse vitrines gingen naar het Openluchtmuseum in Arnhem, de rode hoed en een groot deel van de losse inboedel werden opgenomen in de collectie van het Haags Historisch Museum.

Meetkastje van de firma Stuut & Bruin

Stuut & Bruin, opgericht door de heren W.G. Stuut en S.G. Bruin, was sinds 1948 een bijna legendarische winkel in elektronica aan de Prinsegracht 32-34. In een doolhof aan ruimtes achter de winkel lagen in honderden laadjes zo’n één miljoen onderdelen klaar voor de klant. Nadat de laatste eigenaar met pensioen ging en er geen opvolger was, werd Stuut & Bruin in 2011 gesloten. Het Haags Historisch Museum mocht toen een keuze doen uit de winkelvoorraad en kreeg onder andere een zeer primitieve zelfgebouwde TV mee die nu op de bovenste etage van het museum te zien is.

Stadsgezicht Den Haag Vandaag
Sees Vlag

De Haagse graficus Sees Vlag (1934-2018) was gespecialiseerd in prenten van veelal Haagse gebouwen. Zijn techniek was de linoleumsnede. Daarbij had iedere kleur in de prent zijn eigen drukgang. De meest bewerkelijke prent was die van de Gevangenpoort, waarin maar liefst 98 kleuren in 128 drukgangen waren verwerkt. Het museum heeft enkele van zijn werken in de collectie, die met gemiddeld tien verschillende kleuren bedrukt zijn.

De begrafenis van koningin Wilhelmina
Co Westerik, 1965

De bekende schilder Co Westerik (1924-2018) kreeg in 1963 van het Haagse gemeentebestuur de opdracht een schilderij van de begrafenis van Wilhelmina te maken. In 1965 was het kunstwerk klaar. Als een soort stripverhaal laat dit schilderij de bijzetting zien in de Nieuwe Kerk in Delft van de in 1962 overleden prinses Wilhelmina (koningin van 1890 tot 1948). Op het schilderij zijn naast Wilhelmina zelf (in verschillende fasen van haar leven) onder anderen koningin Juliana, prins Bernhard en hun kinderen te zien. Het schilderij heeft een tijd als bruikleen in Museum Paleis het Loo gehangen. In ons museum is er doorgaans weinig ruimte om dit grote schilderij permanent te kunnen tonen.

De Spuistraat
Floris Arntzenius, ca. 1900

Floris Arntzenius (1864-1925) was een geweldig knap schilder, met name van stadsgezichten. Hij heeft er tientallen gemaakt in zijn woonplaats Den Haag. De Spuistraat bij regenachtig weer was zijn favoriet; deze straat figureert op veel van zijn schilderijen. Een door Arntzenius geschilderde miniatuurversie hangt in het poppenhuis van Lita de Ranitz op de bovenste etage van het museum.

Kop van vrouwe Historia
Jaques Jaquet, 1869

Deze vrouwenkop is afkomstig van het Nationaal Monument op Plein 1813. De kwaliteit van de metalen beelden van dit monument was niet geweldig en in de loop van de twintigste eeuw achtte men het raadzaam het verweerde hoofd van Historia te vervangen door een nieuw. De afgezaagde kop werd geschonken aan een vertrekkende Haagse wethouder en stond vervolgens jarenlang in diens tuin. Toen de kop op een veiling terecht kwam werd deze voor het Haags Historisch Museum gekocht door het Sebastiaansgenootschap dat is opgericht ter ondersteuning van het museum.

Werkzaamheden in de Grote Marktstraat
Mia Westerhof, 1997

Ook de veranderende binnenstad is een onderwerp dat het museum graag weerspiegeld ziet in de museumcollectie. Mia Westerhof (geboren 1955) schildert graag locaties met een wat industriële achtergrond.

De Gevangenpoort
Pieter Johannes Alexander Wagemans, ca. 1920

Pieter Wagemans (1879-1955) verdiende aanvankelijk zijn brood als huis- en decoratieschilder. Later benutte hij zijn talenten als schilder van stadsgezichten. Zijn werken werden later wel door malafide kunsthandelaren van een valse signatuur voorzien, namelijk die van J.C.K. Klinkenberg wiens schilderijen meer geld opbrachten. Op dit schilderij wordt de Gevangenpoort nog geflankeerd door een rij huizen die in 1923 het veld moesten ruimen voor de aanleg van een nieuwe weg.

Reclamemateriaal van broodjeszaak Dopmeijer
Maker onbekend, 20ste eeuw

John en Alie Dopmeijer verkochten in april 2018 hun laatste broodje in hun familiebedrijf aan de Rijswijkseweg. De firma Dopmeijer bestond toen al 107 jaar. Het broodje bal en het broodje uierbord ‘koeientiet’ waren een begrip in Den Haag. Het museum heeft bij de sluiting van de zaak een aantal spullen kunnen overnemen, waaronder een schilderij van de winkel en enkele neonreclames.

Vaandel van de Gymnastiekvereniging Oranje Nassau
Maker onbekend, 1893

Het museum bezit een collectie vaandels van diverse verenigingen. Ze zijn vaak decoratief, maar hebben het nadeel dat ze kwetsbaar zijn voor licht en gevoelig voor insectenvraat. Dit vaandel heeft het voordeel dat het altijd opgeborgen was in een kastje achter glas.

Oranjefeest in het Noordeinde
Dirk Jansen, ca. 1917

Prominent in beeld staat het ruiterstandbeeld van Willem van Oranje. Links is een klein deel van paleis Noordeinde te zien.

Uithangbord postzegelhandel G. Keiser & Zoon
Maker onbekend, ca. 1900

In 1897 begon G. Keiser een postzegelhandel in de Passage. De zaak bloeide en in 1936 kon de winkel worden vergroot met een naastgelegen ruimte. Bij het honderdjarig bestaan verwierf de firma het predicaat hofleverancier. Naast bijzondere postzegels voor verzamelaars verkocht men ook albums en munten. In 2018 werd de winkel gesloten en schonk de eigenaar het uithangbord aan het museum.

Tickets