QR11
foto: Kim Verkade

QR11

Zaal 5 vitrine blok midden

Ceramische tegeltjes
Makers onbekend, 17de eeuw

Dit soort tegeltjes werden massaal gemaakt en met de hand beschilderd. Je kon er een plint van maken die zorgde dat de wand van een kamer niet vies werd als de vloeren werden gedweild. In keukens, kelders en schouwen werden hele wanden van deze tegeltjes opgetrokken die het voordeel hadden dat ze geen water doorlieten en makkelijk schoongemaakt konden worden. In het souterrain van het museumgebouw zijn ook dergelijke tegeltjes te vinden. Het museum bezit enkele tientallen van deze tegeltjes. Ze komen uit de collectie van het Kunstmuseum die een nieuwe bestemming wilde geven.

Oranjesouvenirs
Verschillende makers, vanaf ca. 1890

Oranjesouvenirs dateren uit vele eeuwen en worden nog steeds in grote aantallen op de markt gebracht. De meeste exemplaren in de museumcollectie zijn in één keer verworven toen mevrouw Pattiwael van Westerwaal, wier 19de-eeuwse woonkamer vol stond met deze spullen, haar omvangrijke collectie aan het museum schonk. De productie van Oranjesouvenirs gaat nog steeds door, bij voorbeeld ter gelegenheid van huwelijken en geboorten bij de Oranjes. Ook die nieuwe souvenirs worden door het museum verzameld.

Souvenirs van Scheveningen
Diverse materialen, rond 1900

Met name in de tweede helft van de 19de eeuw werd het kustplaatsje Scheveningen ‘ontdekt’ als badplaats. Het baden in zeewater bleek goed te zijn voor de gezondheid. Naast het vrij eenvoudige stedelijke badhuis uit 1828 verrezen steeds meer luxe hotels. Het badhuis werd in 1885 vervangen door het monumentale Kurhaus. Scheveningen kreeg een aanzuigende werking op rijke toeristen uit het achterland. Die konden ook genieten van de in 1901 geopende pier.

Servies, gedecoreerd met het wapen van Den Haag
Firma Petrus Regout, Maastricht, ca. 1900

Dit servies is speciaal gemaakt voor het gemeentebestuur van Den Haag, dat toen nog zetelde in het oude Raadhuis aan de Groenmarkt. Men is het servies bij bijzondere gelegenheden blijven gebruiken tot in de jaren ’90. Toen realiseerde men zich dat het servies inmiddels grote cultuurhistorische waarde had en werd het overgedragen aan het Haags Historisch Museum.

Bokaal met Haagse Hopjes en losse wikkels van de firma Krul
Maker onbekend, eerste helft 20ste eeuw

Tearoom Krul aan het Noordeinde was een begrip. Deftige dames en heren kwamen hier de thee gebruiken en gebak van Krul halen. Ook Haagse hopjes waren hier te koop, in vaak fraaie verpakkingen. Het minder draagkrachtige publiek kocht aan de zijingang van de winkel gebak van de vorige dag. Helaas werden de productiekosten van de bonbons en het gebak te hoog, zodat Krul in 1970 moest sluiten. Een paar jaar geleden vroeg een nazaat van de familie Krul of zij een van de hopjes uit de bokaal mocht opeten, om nog een keer te kunnen genieten van de ‘smaak van vroeger.’ Helaas kon het museum dat niet toestaan, want collectieonderdelen worden niet vernietigd.

Voorwerpen uit het badhuis aan de Torenstraat

In een tijd waarin een groot deel van de Haagse bevolking geen badkamer had, was het badhuis een uitkomst. Daar kon je tegen betaling een bad of een douche nemen. Via een klok op de deur van het badhokje kon de badmeester zien hoelang iemand nog in het hokje mocht blijven. Deze voorwerpen komen uit het badhuis aan de Torenstraat, dat in 1988 werd gesloopt.

Tickets