QR10
foto: Kim Verkade

QR10

Zaal 5 Blokken kant 2

Loterijbus uit het stadhuis van Den Haag
Maker onbekend, 1952

Voor het doen van investeringen gaf de gemeente Den Haag obligaties (schuldbewijzen) uit, die enorme bedragen opleverden. Via loting met behulp van deze speciale bus, onder toezicht van een notaris, werden de obligaties aangewezen die vanaf 1 januari 1953 werden afgelost.

Twee beeldjes van Haagse Harry
Naar het stripfiguur van Marnix Rueb, ca. 2005 en beeldje door Bouke Schuemie, 2016

Haagse Harry werd in 1991 bedacht door striptekenaar Marnix Rueb en is sindsdien niet meer uit Den Haag weg te denken. Hij is een karikatuur van de volkse Hagenees en figureert in spotprenten en in aan hem gewijde stripalbums.  Na het overlijden van de tekenaar werd in 2016 op de Grote Markt een 2,5 meter hoog beeld van Haagse Harry geplaatst.

Zilveren inktpot in de vorm van een ooievaar
Maker onbekend, eind 19de eeuw

Sinds het begin van de 16de eeuw komt de ooievaar voor op het wapen van Den Haag. Wilde ooievaars maakten in het voorjaar hun nest op daken in de Haagse binnenstad. Ooievaars werden beschouwd als gelukbrengers. Op de overdekte vismarkt in de Schoolstraat hielden tamme ooievaars het terrein schoon door ongedierte als ratten en muizen op te eten. Het museum heeft inmiddels een mooie collectie (Haagse) ooievaars, op schilderijen, bekers, glaswerk, koektrommels of als beeldje.

Gedekte tafel, afkomstig van Indisch restaurant Garoeda
Diverse makers, 20ste eeuw

Restaurant Garoeda aan de Kneuterdijk bestond sinds 1949 en was een begrip in Den Haag. Het werd in de beginperiode vooral gefrequenteerd door oud-Indischgasten, maar ook mensen met een andere achtergrond aten hier graag. Zij werden bediend door obers in gesteven witte jasjes en met een songkok (traditioneel hoedje). Helaas ging Garoeda in 2020 failliet. De inboedel werd geveild en het museum wist veel bijzondere objecten te verwerven.

Puch VS 50
Ca. 1960

Den Haag was onmiskenbaar de bakermat van de (in Oostenrijk gefabriceerde) Puch. Hier begonnen in 1954 de eerste dealers met de verkoop van de gloednieuwe Puch MS 50. Rond 1960 reed heel jeugdig Den Haag rond op de Puch. Dit exemplaar is rond dat jaar gekocht in Den Haag en is altijd bij de eerste eigenaar gebleven tot het moment dat hij zijn brommer verkocht aan het museum.

Klap van een klapperman
Maker onbekend, 19de eeuw

Al in de 17de eeuw, tot 1883, liepen klapwakers of klappermannen, door de overheid aangestelde nachtwakers, ’s nachts hun ronde door bepaalde Haagse stadswijken en klepperden met hun klap om hun komst aan te kondigen. Ook riepen zij om hoe laat het was.

Winkelwagen van de Konmar
Fabrikant onbekend, ca. 1990

In 1968 besloten twee eigenaars van kleine zelfbedieningszaken een grote supermarkt te stichten in een oude fabriekshal in de Waldorpstraat. Ze noemden deze nieuwe vestiging de Konmar (afkorting van Konsumenten Markt). Deze eerste Konmar was tevens drogisterij, slagerij, vers brood-afdeling en slijterij. De prijzen waren laag. De formule sloeg aan en er kwamen nieuwe vestigingen, ook buiten Den Haag. In 2000 hoopte de directie een schaalvergroting te maken door andere supermarkten om te bouwen tot Konmar, waarbij de prijzen voor de consument wel wat stegen. Dit pakte totaal verkeerd uit en in 2007 werd het laatste Konmarfiliaal gesloten.

Sciopticon of toverlantaarn
Maker onbekend, 18de eeuw

Een verre voorloper van de televisie zou je dit apparaat kunnen noemen. De ronddraaiende schijf wordt aan de achterzijde beschenen door een olielamp en levert zo fraai gekleurde lichteffecten op.

Kist met buikspreekpop Robby
Maker onbekend, ca. 1935

Met deze pop trad de Haagse buikspreker Mabesta (M.B. Stappers) op. Hij was ook een bekende goochelaar en telepaat. Mabesta trad meestal solo op, maar nam ook deel aan optredens met andere artiesten, zoals de leden van het orkest de Kilima Hawaiians en sneldichter Willy Alfredo. Hij was zowel vóór als lang na de Tweede Wereldoorlog actief en trad onder meer op voor de troepen in Indonesië en voor groepen schoolkinderen. De pop en veel bijbehorende documentatie werden door het museum verworven om iets te kunnen laten zien van de Haagse artiestenwereld.

Tickets