QR1
foto: Kim Verkade

QR1

Zaal 5 wand 1

Het vernieuwen van de boulevard in Scheveningen
Anneloes Groot

De kunstenares Anneloes Groot (geboren 1955) werkt vaak buiten op locatie. Zo ook hier in Scheveningen, waar in 2011 de zeewering werd versterkt en de boulevard gemoderniseerd. Anneloes Groot beheerst veel verschillende technieken; zij werd opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Houtsnijwerk van restaurant Garoeda
Maker onbekend

Dit uit 1949 stammende restaurant aan de Kneuterdijk werd onder andere veel bezocht door politici uit de Eerste en Tweede Kamer. In 2020 ging Garoeda failliet en werd de inboedel geveild. Dit houtsnijwerk is een van de bijzondere voorwerpen die het museum op de veiling kon bemachtigen. Houtsnijwerken zoals deze worden boven deuren geplaatst ter afwering van kwade krachten.

Turks-Scheveningse visvrouwen aan het werk
Anneloes Groot, 1983

Op deze schilderijen is de Turkse Gulsen Ayden te zien, die al op jonge leeftijd in de Scheveningse visverwerking werkte. De Haagse kunstenares Anneloes Groot (geboren 1955) maakt haar schilderijen meestal op locatie in plaats van in haar atelier. De schilderijen zijn aangekocht van de kunstenares.

Kattenbak Felix Kattenbrood
Maker onbekend, 20ste eeuw

Kopers van Felix Kattenbrood ontvingen bij inlevering van 150 punten deze gele kattenbak. Het Felix Kattenbrood is bedacht in een dierenwinkel aan de Frederik Hendriklaan. Daar werden de kattenbrokjes aanvankelijk ook gefabriceerd en na 1929 in een speciale fabriek aan de 1e Van der Kunstraat. Tot in de jaren zeventig was Felix Kattenbrood het enige kattenbrood op de Nederlandse markt.

Buste van George Wilson
Charles van Wijk, 1910

George Wilson was de oprichter van de naar hem genoemde gasmeterfabriek aan de Loosduinseweg. Het museum bezit ook enkele gasmeters die daar zijn geproduceerd. Deze zijn op de bovenste verdieping van het museum te zien.

Tegeltableau met afbeelding van de gasmeterfabriek George Wilson

Deze fabriek werd vernoemd naar de man die haar in 1878 oprichtte. De fabriek was gevestigd aan de Loosduinseweg 191-241. Dit tegeltableau kreeg de directie aangeboden door het personeel ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan in 1953. Twintig jaar later werd de fabriek gesloten en werden de fabrieksgebouwen afgebroken. Dit soort tegeltableaus hebben een grote historische waarde. De tegels hebben het voordeel dat ze heel duurzaam zijn dankzij een dikke glazuurlaag, waardoor de kleuren van de afbeelding altijd goed blijven (dit in tegenstelling tot de kleuren van tekeningen en schilderijen).

Tegeltableau van de Maatschappij tot Exploitatie van Onroerende Goederen Laan van Meerdervoort

Dit tableau werd in 1919 aangeboden door de aandeelhouders bij het 25-jarig bestaan van de maatschappij. De oprichters waren in 1894 de projectontwikkelaar Adriaan Goekoop en metselaar Martinus Zanen. Het voornaamste doel van deze maatschappij was het ontwikkelen van bouwplannen in het zuidwesten van Den Haag. Op het tableau zijn enkele historische (verdwenen) locaties in het gebied afgebeeld (met uitzondering van het landgoed Rust en Vreugd, dat in Wassenaar is gelegen).

Van Ostadewoningen in de Schilderswijk, oktober 1982
Borgert Carolus van Ettinger

De kunstschilder Van Ettinger (1916-1991), bijgenaamd ‘Rembrandt op de fiets’, schilderde stadsgezichten gezeten op zijn fiets. Behalve op de bekende toeristische locaties werkte hij ook veel in de gewone wijken van Den Haag. De gebouwen die hij daar op het doek vastlegde, zijn vaak door sanering later sterk veranderd. Daarom hebben zijn schilderijen een grote documentaire waarde. Van zijn nazaten heeft het museum in 2012 een groot aantal werken kunnen overnemen.

Station Staatsspoor
Kees Andréa, 1960

Als schilder uit de Nieuwe Haagse School wist Kees Andréa (1914-2006) zelfs van een wat vervallen stationsgebouw een aantrekkelijk schilderij te maken. Het schilderij heeft ook documentaire waarde, want het station werd in 1973 afgebroken om plaats te maken voor het nieuwe Centraal Station. Dit schilderij werd aangekocht van Kunstzaal Knoester, gespecialiseerd in de Nieuwe Haagse School, in 2001.

Het Binnenhof met de Ridderzaal
Reinier Viejou, 1854

De Ridderzaal is te zien in zijn ongerestaureerde vorm. Onder leiding van Pierre Cuypers werd het complex rond 1900 ingrijpend gerestaureerd, waarbij verschillende aanbouwsels werden afgebroken. De Ridderzaal kreeg weer zoveel mogelijk een middeleeuwse gedaante.

De broodjeszaak Dopmeijer aan de Rijswijkseweg
W.J. Meijer, 1973

John en Alie Dopmeijer verkochten in april 2018 hun laatste belegde broodjes in hun familiebedrijf aan de Rijswijkseweg. De firma Dopmeijer was een begrip in Den Haag en bestond bij de sluiting al 107 jaar. Uit de inboedel zijn door het museum verschillende zaken overgenomen, zoals dit schilderij en een aantal neonreclames.

Urinoir
IJzergieterij De Prins van Oranje, ca. 1890

In de 19de eeuw kende Den Haag twee grote ijzergieterijen, de firma L.I. Enthoven en De Prins van Oranje. Hier werkten honderden arbeiders. Zij maakten onder andere ijzeren bruggen, brievenbussen, lantaarnpalen en zitbanken. Dit urinoir is een voorbeeld van hun producten. Bovendien was dit openbare toilet vroeger onderdeel van menig stadsgezicht.

Wapenbord van het chirurgijnsgilde
Maker onbekend, 1694

In dit gilde waren de Haagse dokters en chirurgijns verzameld. De dokters, die operaties uitvoerden, hadden een wetenschappelijke opleiding genoten, de chirurgijns waren voortgekomen uit de barbiers (kappers).  In een aanbouw van de Grote Kerk had dit gilde een theater anatomicum, waar professoren door het snijden in lijken les gaven in de anatomie. In dit gildegebouw was dit wapenbord opgehangen.

Haagse Herinneringen

Dit is een selectie van de verzamelde verhalen Haagse Herinneringen, een samenwerkingsproject van Bibliotheek Den Haag en Haags Historisch Museum. De verhalen worden gemaakt door de inwoners van Den Haag. Wilt u meer verhalen bekijken? Kijk dan op de website: www.haagseherinneringen.nl

Reclamemateriaal van broodjeszaak Dopmeijer
Maker onbekend, 20ste eeuw

John en Alie Dopmeijer verkochten in april 2018 hun laatste broodje in hun familiebedrijf aan de Rijswijkseweg. De firma Dopmeijer bestond toen al 107 jaar. Het broodje bal en het broodje uierbord ‘koeientiet’ waren een begrip in Den Haag. Het museum heeft bij de sluiting van de zaak een aantal spullen kunnen overnemen, waaronder een schilderij van de winkel en enkele neonreclames.

Gedenkplaat uit het warenhuis van V&D aan de Grote Marktstraat
Bronzen plaat, 1964

Bij de opening van het vernieuwde warenhuis van V&D aan de Grote Marktstraat werd in 1964 een metalen kist ingemetseld met voorwerpen uit het toenmalige winkelaanbod. De bedoeling was dat de kist na honderd jaar zou worden geopend, zodat men dan kon zien met welke voorwerpen men zich in 1964 omringde. V&D ging echter in december 2015 failliet en het voormalige warenhuis werd vervolgens verbouwd, waarbij de kist werd ontdekt en geopend. Bouwvakkers namen een deel van de inhoud mee naar huis, een ander deel werd geschonken aan het museum.

 

Tickets