Koloniaal Den Haag (onderbouw)

Koloniaal Den Haag (onderbouw)

Wie door Den Haag loopt, komt overal sporen tegen van het koloniale verleden. Maar wat is kolonialisme? En wat was de rol van de stad Den Haag in dat verleden?

In deze museumles ontmoeten de leerlingen Haagse mensen uit het verleden én heden met elk een eigen verhaal. Door zelf op onderzoek te gaan, ontdekken ze dat Haagse beslissingen ooit grote gevolgen hadden voor vele mensen ver weg, in de koloniën. Ook maken ze kennis met de verhalen van mensen die tegen koloniale onderdrukking in opstand kwamen.

De leerlingen denken na over de manieren waarop het koloniale verleden nog steeds doorwerkt in de levens van mensen en de huidige inwoners van de stad. Zo ontdekken ze het onvoltooide verleden van de stad Den Haag.

Deze les is alleen te boeken tijdens de tentoonstelling Koloniaal Den Haag.

Praktische informatie

Sluit aan bij

  • Geschiedenis 
  • Maatschappijleer

Onderwijsdossier

Speciaal voor leraren van o.a. het voortgezet onderwijs is het onderwijsdossier Koloniaal Den Haag - een onvoltooid verleden ontwikkeld. Het lesdossier kan gebruikt worden ter voorbereiding op de museumles, of als verdiepingsmateriaal voor in de klas. Bij het uitvoeren van de dossier heb je het collectieboekje bij de tentoonstelling nodig. 

Download het onderwijsdossier hier

Download het collectieboekje hier

Tickets