Joods Den Haag - Onderwijsdossier (VO onderbouw)

Dit onderwijsdossier gaat over 350 jaar geschiedenis van Joods Den Haag. Thema’s als religie, bedrijvigheid, personen en het verenigingsleven komen aan bod.

Den Haag kende voor de Tweede Wereldoorlog de grootste Joodse gemeenschap in Nederland na Amsterdam. Al vanaf het begin van de zeventiende eeuw vestigden zich de eerste Portugese Joden in Den Haag, gevolgd door groepen Joden uit Duitsland en Oost Europa. Beide groepen richtten hun eigen synagogen op en rond de Nieuwe Kerk ontstond een Joodse Buurt.

In dit onderwijsdossier komen thema’s als religie, bedrijvigheid, personen en het verenigingsleven aan bod. Natuurlijk is er ook aandacht voor het gruwelijke lot van de Joodse gemeenschap in de Tweede Wereldoorlog. In Den Haag woonden aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ongeveer 17.000 Joden, meer dan 12.000 zijn in de oorlog omgekomen. Na de oorlog bouwden overlevenden weer een actieve Joodse gemeenschap op.

Het onderwijsdossier werpt ook een blik op dit hedendaagse Jodendom in Den Haag.

In dit dossier vind je:
• Achtergrondinformatie en afbeeldingen
• Suggesties voor lessen, workshops en wandelingen
• Tips voor ander educatief aanbod

1. Overzicht
  2. Achtergrondinformatie
  3. Lessuggesties
  4. Tips ander educatief aanbod

Museumbezoek
Natuurlijk ben je ook van harte welkom om met jouw groep ons museum te bezoeken! Laat de geschiedenis van de stad Den Haag leven door de verhalen, schilderijen en objecten die bij ons te zien zijn.

Praktische informatie: