Rampjaar vol fake news

Museumles over het Rampjaar 1672 voor het Voortgezet Onderwijs en Speciaal Onderwijs

350 jaar geleden wordt ons land overrompeld door meerdere vijanden. Engeland valt aan op zee, Franse en Duitse legers over land. Een enorme ramp. Hoe kon dit gebeuren? De leider van het land, Johan de Witt krijgt de schuld en wordt samen met zijn broer vermoord. De prins van Oranje is juist de redder in nood... vinden veel mensen.

Bij deze interactieve les in de tentoonstelling over het Rampjaar beleven de leerlingen het jaar 1672 door de ogen van Johan de Witt en de prins van Oranje. De eerste is slachtoffer van pamfletten vol verwijten, fake news en complottheorieën, de ander laat dat maar wat graag gebeuren. Hoe zouden wij reageren op een ramp? Wanneer kunnen wij nieuws vertrouwen? En zou dat anders werken als we in paniek zijn? Door het Rampjaar 1672 met het coronajaar 2020 te vergelijken, ontdekken de leerlingen dat er niet zo heel veel veranderd is.

Tip: volg het fake news over @therealjohandewitt1672 op Twitter.

Praktische informatie:

Deze museumles is te boeken van 22 augustus t/m 11 november 2022