Verlangen naar vrede (groep 6, 7 en 8)
Foto: Kim Verkade

Verlangen naar vrede (groep 6, 7 en 8)

Hoe zou het zijn geweest om in Den Haag te hebben gewoond tijdens de Tweede Wereld oorlog? Een dagelijks leven vol uitersten moet het zijn geweest.

Den Haag was de verblijfsplaats van Mussert (een hoge Duitse officier), honderden mensen moesten hun huizen verlaten om plaats te maken voor de Atlantic Wall. De belangrijke gevangenis ‘Het Oranje hotel’ was gevestigd in Den Haag. Aan de andere kant ging het dagelijks leven ook 'gewoon' door: naar school gaan, spelen, werk.

Tijdens deze les ontdekken leerlingen hoe het voor de gewone mens was om te leven tijdens de WOII in Den Haag, de stad waar zoveel gebeurde. Verhalen worden verteld over de mensen die in de stad woonden tussen 1940 en 1945. Samen met een museumdocent duiken de leerlingen dieper in een aantal persoonlijke verhalen. Na de kennismaking met deze verhalen denken de kinderen zelf na over hoe zij zich zouden voelen en gedragen in een dergelijke situatie.

Praktische informatie

In de klas alvast aan de slag?

Neem eens een kijkje bij onze educatiekrant: Oorlog en bevrijding in Den Haag. Deze educatieve krant is gratis aan te vragen voor alle leerlingen via educatie@haagshistorischmuseum.nl of 070 - 312 30 65. Geschikt voor groep 6, 7 en 8 en 1e en 2e klas voortgezet onderwijs.

Tickets