Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof - Onderwijsdossier (Groep 7 en 8)

In de achttiende eeuw waren verschillende Afrikaanse mensen werkzaam als bedienden aan het hof van de Oranjes. Destijds werd het in heel Europa chique gevonden om mensen met een niet-Westers uiterlijk in dienst te hebben.

Afrikaanse bedienden gaven een hof internationale allure. Wie waren deze bedienden? Waar kwamen ze vandaan? Hoe zagen hun levens aan het hof eruit? Wat waren hun taken? En wat was eigenlijk hun status: waren zij tot slaaf gemaakte mensen of waren zij vrije werknemers?

Slavernij is in dit onderwijsdossier een belangrijk thema. Het wordt behandeld aan de hand van het levensverhaal van twee donkere bedienden: Willem Frederik Cupido en Guan Anthony Sideron, die in de jaren 1760 als kinderen ‘cadeau’ werden gedaan aan de prins van Oranje, de latere stadhouder Willem V. Zij werkten precies veertig jaar lang in de hofhouding. Hun verhaal staat centraal in dit onderwijsdossier.

In dit dossier vind je:
• Achtergrondinformatie en afbeeldingen
• Suggesties voor lessen en een wandeling
• Tips voor ander educatief aanbod

Museumbezoek
Natuurlijk ben je ook van harte welkom om met jouw groep ons museum te bezoeken! Laat de geschiedenis van de stad Den Haag leven door de verhalen, schilderijen en objecten die bij ons te zien zijn.

Praktische informatie: